Специфіка застосування запобіжних заходів у кримінальному процесі під час воєнного стану - Джафарова, О. В.; Dzhafarova, O. V.; Дзюбенко, М. О.; Dziubenko, M. O.; Зінченко, Д. А.; Zinchenko, D. A.; Джафарова Олена В'ячеславівна; Данііл Зінченко (Злочинність і протидія їй в умовах війни та у повоєнній перспективі: міждисциплінарна панорама : зб. тез доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 19 квіт. 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 371-375, 2024)
Наголошено, що специфіка застосування запобіжних заходів у кримінальному процесі під час воєнного стану вимагає від правової системи надзвичайної уваги та адаптації до умов, що змінились. Виняткові обставини воєнного стану виправдовують прийняття певних обмежень на права та свободи осіб, але ці обмеження мають бути виключно обґрунтованими, пропорційними та чітко обмеженими у часі. Важливо, щоб кожен захід, вжитий у цей період, був направлений на захист національної безпеки та громадського порядку, не забуваючи про фундаментальні права людини та принципи правової держави.

It is emphasized that the specificity of the application of preventive measures in the criminal process during the martial law requires the legal system to pay extreme attention and adapt to the changed conditions. The exceptional circumstances of the martial law justify the adoption of certain restrictions on the rights and freedoms of individuals, but these restrictions must be exclusively justified, proportionate and clearly limited in time. It is important that every measure taken during this period is aimed at protecting national security and public order, not forgetting fundamental human rights and the principles of the rule of law.

Отмечено, что специфика применения мер пресечения в уголовном процессе во время военного положения требует от правовой системы чрезвычайного внимания и адаптации к изменившимся условиям. Исключительные обстоятельства военного положения оправдывают принятие определенных ограничений права и свободы лиц, но эти ограничения должны быть исключительно обоснованными, пропорциональными и четко ограниченными во времени. Важно, чтобы каждая мера, принятая в этот период, была направлена на защиту национальной безопасности и общественного порядка, не забывая о фундаментальных правах человека и принципах правового государства.
Keywords: кримінальний процес; criminal process; уголовный процесс; запобіжні заходи; precautions; меры пресечения; воєнний стан; martial law; военное положение