Відповідальність за інформацію в ЗМІ: європейська практика та українські реалії - Гуйван, O.; Гуйван, П. (Держава та регіони. Серія: Право. – 2018. – № 1 (59). – С. 35-41, 2018)
У даній праці проаналізовано питання дотримання принципів свободи слова у випадку поширення відомостей через засоби масової інформації. Досліджені засади основоположного принципу щодо вільного обігу інформації в його тлумаченні європейськими правозастосовними інституціями. Вивчена практика застосування Європейським судом із прав людини положень статті 10 Конвенції, та проведено порівняльний аналіз даного правозастосування з українським судівництвом. Встановлено, що наразі практика оцінювання справедливості публічних висловлювань та притягнення до відповідальності за дифамацію в Європі і Україні суттєво відрізняються. Наведено пропозиції щодо адаптації конвенційних приписів до національної правової системи.

In this paper, issues of observing the principles of freedom of speech in the dissemination of information through the mass media are analyzed. The foundations of the fundamental principle of free circulation of information in its interpretation by European law enforcement institutions are investigated. The practice of applying the provisions of Article 10 of the Convention by the European Court of Human Rights has been examined and a comparative analysis of this law enforcement and Ukrainian legal proceedings has been carried out. It has been established that at present the practice of assessing the fairness of public statements and bringing to account for defamation in Europe and Ukraine is significantly different. Proposals on the adaptation of the conventional prescriptions to the national legal system are given.

В данной работе проанализированы вопросы соблюдения принципов свободы слова при распространении сведений через средства массовой информации. Исследованы основы основополагающего принципа свободного обращения информации в его толковании европейскими правоприменительными институтами. Изучена практика применения Европейским судом по правам человека положений статьи 10 Конвенции и проведен сравнительный анализ данного правоприменения и украинского судопроизводства. Установлено, что в настоящее время практика оценки справедливости публичных высказываний и привлечения к ответственности за диффамацию в Европе и Украине существенно отличаются. Приведены предложения по адаптации конвенционных предписаний в национальную правовую систему.
Responsibility for information in the media: European practice and Ukrainian realities
Ответственность за информацию в СМИ: европейская практика и украинские реалии
Гуйван, О. П. Відповідальність за інформацію в ЗМІ: європейська практика та українські реалії / О. П. Гуйван // Держава та регіони. Серія: Право. – 2018. – № 1 (59). – С. 35-41.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Міжнародне право .International Law. Международное право; свобода слова; freedom of speech; поширення інформації; распространение информации; distribution of information; засоби масової інформації; средства массовой информации; mass-media; інформаційна відповідальність; информационная ответственность; information responsibility; європейська практика; европейская практика; European practice; Європейський суд з прав людини; Европейский суд по правам человека; European Court of Human Rights; дифамація; диффамация; defamation