Війна у фокусі кримінолого-аксіологічного аналізу - Сокуренко, В.В.; Sokurenko, V.V. (Злочинність і протидія їй в умовах війни та у повоєнній перспективі: міждисциплінарна панорама : зб. тез доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 19 квіт. 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 318-323, 2024)
Наголошено, що війна – тригер ціннісних зрушень суспільства, що спонукає до постановки питань про ключові фактори консолідації: засновків, підстав бути разом українцям, образу спільного майбутнього, зрештою – проєкту майбутнього (саме майбутнього, а не самобутнього минулого), заради якого раціонально зрозумілою та екзистенційно можливою стане самопожертва.

It is emphasized that the war is a trigger of value shifts in society, which prompts to raise questions about the key factors of consolidation: foundations, reasons for Ukrainians to be together, an image of a common future, and ultimately a project of the future (the future itself, not the original past), for the sake of which a rationally understandable and self-sacrifice will become existentially possible.

Отмечено, что война – триггер ценностных сдвигов общества, что побуждает к постановке вопросов о ключевых факторах консолидации: основ, оснований быть вместе украинцам, образа общего будущего, в конечном счете – проекта будущего (именно будущего, а не самобытного прошлого), ради которого рационально понятным и экзистенциально возможным станет самопожертвование.
Keywords: війна; war; война; цінності; values; ценности; патріотизм; patriotism; патриотизм