Standardisation of the Concept of Procedural Costs in the Criminal Procedure of Ukraine - Bortnik, S. M.; Бортник, С. М.; Kobzar, O. F.; Кобзар, О. Ф.; Chumachenko, I. M.; Чумаченко, І. М.; Melnyk, V.; Мельник, В.; Serhii Bortnyk (Amazonia Investiga. - 2020. - Vol. 9, № 25. - P. 344-349, 2020)
У статті досліджуються актуальні питання, що стосуються правової регламентації процесуальних витрат у кримінальному процесі України. Акцентовано увагу на тому, що законодавче унормування цього інституту має важливе значення, оскільки, з однією сторони, він є невід’ємною економічною складовою держави, а з іншої – втіленням практичної реалізації принципу процесуальної економії. Висловлена позиція, що іменування цього інституту як «процесуальні витрати», на відміну від попередньої назви «судові витрати», є більш коректним, оскільки такі витрати пов’язані не тільки зі здійсненням судового провадження, але й проведенням досудового розслідування загалом. Позитивно визнано включення законодавцем до процесуальних витрат і тих, що пов’язані з наданням правової допомоги. Окрему увагу приділено дослідженню процесуальних витрат за законодавством окремих зарубіжних країни, за результатом чого сформовані висновки щодо доцільно внесення відповідних змін до КПК України. За результатами проведеного дослідження зроблено висновок про необхідність розширення переліку процесуальних витрат, які на сьогодні потребують відшкодування. Зокрема, до існуючого на сьогодні переліку процесуальних витрат слід додати: 1) витрати, пов’язані з відшкодування матеріальних втрат, понесених у результаті проведення слідчих (розшукових) дій потерпілим, свідком та іншими учасниками, залученими до кримінального провадження; 2) витрати, пов’язані з застосування заходів безпеки до учасників кримінального провадження та інших осіб, що сприяють попередженню і розкриттю кримінального правопорушення, а також їх близьких родичів; 3) витрати, пов’язані з виплатою одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) особи, або у разі заподіяння особі тілесного ушкодження чи іншої шкоди його здоров'ю у зв'язку з участю в кримінальному провадженні. Мета статті – визначення сучасної моделі регулювання правовідносин, що стосуються інституту процесуальних витрат, виокремлення на цій основі як позитивних аспектів, так і тих, що потребують свого вдосконалення. Задля досягнення поставленої мети були використані історичний, системно-структурний та порівняльно-правовий метод, що забезпечило формування науково обґрунтованих пропозицій та висновків.

The article reveals topical issues related to the legal regulation of procedural costs in the criminal procedure of Ukraine. It is emphasized that the legislative standardisation of this concept is important because, on the one hand, it is an integral economic component of the State, and on the other, the embodiment of the practical implementation of the principle of procedural economy. The author argues that, in contrast to the previous term, “court costs,” the term “procedural costs” in relation to this concept is more accurate, since such costs are connected not only with court proceedings but also with pre-trial investigation. The lawmaker's involvement of costs associated with providing legal aid in procedural costs is recognized as positive. The study of procedural costs under the legislation of individual foreign countries is considered, accordingly, the CPC of Ukraine should be amended. Based on the results of the study, it was concluded that it is necessary to expand the list of procedural costs that today need reimbursement. In particular, the existing list of procedural costs should be added, as follows: 1) costs related to reimbursement of material losses incurred as a result of investigative (search) actions by victim witnesses and other participants involved in criminal proceedings; 2) costs related to applying security measures to participants in criminal proceedings and other persons who contribute to the prevention and disclosure of a criminal offense, as well as their close relatives; 3) costs, related to payment of lump sum cash assistance in the event of the decease (death) of a person or in the event of personal injury or other harm to his health in connection with participation in criminal proceedings. The aim of the article is to determine the modern model of the concept of procedural costs, to highlight its positive aspects and to form certain ways of its improvement on the basis of foreign experience study. To achieve this goal, the authors use historical, system-structural and comparative-legal methods, which enable to formulate scientific proposals and conclusions.

В статье исследуются актуальные вопросы, касающиеся правовой регламентации процессуальных издержек в уголовном процессе Украины. Акцентировано внимание на том, что законодательное нормирование этого института имеет важное значение, поскольку, с одной стороны, он является неотъемлемой экономической составляющей государства, а с другой - воплощением практической реализации принципа процессуальной экономии. Высказанная позиция, именование этого института как «процессуальные расходы», в отличие от предыдущего названия «судебные расходы», более корректно, поскольку такие расходы связаны не только с осуществлением судебного производства, но и проведением досудебного расследования в целом.
До питання унормування інституту процесуальних витрат у кримінальному процесі України
Keywords: Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; publikatsii u zarubizhnomu vydanni; publikatsii u Scopus; criminal proceedings; procedural costs; reimbursement and recovery of procedural costs; accused; court fees; кримінальне провадження; процесуальні витрати; відшкодування та стягнення процесуальних витрат; підозрюваний; обвинувачений; судовий збір; уголовное производство; процессуальные расходы; возмещение и взыскания процессуальных издержек; подозреваемый; обвиняемый; судебный сбор