Нормативно-правове регулювання обмежень в службовій діяльності суддів: зарубіжний досвід та можливості застосування в національному законодавстві України - Бурдін, М. Ю.; Burdin, M. Yu.; Бугайчук, К. Л.; Buhaichuk, K. L.; Безуса, Ю. О.; Bezusa, Yu. O.; Mykhailo Burdin; Костянтин Бугайчук; Юлія Безуса (Право і суспільство. – 2024. – № 4. – С. 3-11, 2024)
У статті автор проаналізував низку нормативно-правових актів країн Європейського Союзу, які регулюють засади судоустрою і статусу суддів, з метою визначення основних вимог до кандидатів на посаду судді та обмежень, які застосовуються до суддів під час виконання ними своїх службових повноважень. Доведено, що до більшості суддів зарубіжних країн застосовуються вимоги та обмеження, подібні до вітчизняних. Водночас в аналізованих країнах, таких як Польща, Чехія, Румунія, Латвія, Литва, існують певні особливості щодо обіймання посади судді з науковим ступенем та вченим званням, можливості отримання доходу від управління власним майном тощо. Встановлено, що основними ознаками, що характеризують дані обмеження для суддів є наступні: 1) вони є формально визначеними, тобто закріпленими в нормативних актах; 2) вони є об’єктивно зумовленими, тобто виражають суспільну потребу в їх застосуванні до посади судді, яка характеризується високою суспільною значущістю; 3) вони виступають елементом правового статусу судді; 4) їх недотримання тягне за собою настання певних негативних наслідків для особи, що займає або претендує на зайняття суддівської посади. На основі проведеного порівняльно-правового аналізу запропоновано напрями вдосконалення чинного законодавства України із зазначених питань, зокрема внесення змін до правил етичної поведінки суддів та заборон щодо використання публічної інформації про суддів у комерційних та рекламних цілях; нормативне врегулювання тлумачення Кодексу суддівської етики, удосконалення змісту Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині відводу/ самовідводу судді; прийняття окремого нормативного акта щодо запобігання конфлікту інтересів, який має містити окремі положення з питань його врегулювання у сфері діяльності органів судової влади в позапроцесуальному порядку. Наголошено на тому, що перспективним напрямами подальших наукових досліджень можна визначити аналіз міжнародних стандартів діяльності суддів та їх подальшу імплементацію в національне законодавство України, що позитивно відобразиться на розвитку вітчизняної правової системи.

In the article, the author analyses a number of EU legal acts regulating the principles of the judiciary and the status of judges with a view to identifying the main requirements for candidates for the position of a judge and the restrictions applicable to judges in the course of exercising their official powers. It is proved that most judges in foreign countries are subject to requirements and restrictions similar to those in Ukraine. At the same time, in the analyzed countries, such as Poland, the Czech Republic, Romania, Latvia, and Lithuania, there are certain peculiarities regarding the position of a judge with a scientific degree and academic rank, the possibility of receiving income from managing their own property, etc. It is established that the main features characterising these restrictions for judges are as follows: 1) they are formally defined, i.e., enshrined in regulations; 2) they are objectively determined, i.e., they express the public need for their application to the position of a judge which is characterised by high public importance; 3) they are an element of the legal status of a judge; 4) their non-compliance entails certain negative consequences for a person holding or applying for a judicial position. On the basis of the comparative legal analysis, the author suggests the ways of improving the current legislation of Ukraine on these issues, in particular, amending the rules of ethical conduct of judges and prohibitions on the use of public information about judges for commercial and advertising purposes; regulatory regulation of the interpretation of the Code of Judicial Ethics, improvement of the content of the Code of Ukraine on Administrative Offences in terms of recusal/self-recusal of a judge; adoption of a separate regulatory act on prevention of conflicts of interest which should The author emphasises that the analysis of international standards of judges' activities and their further implementation into the national legislation of Ukraine can be identified as promising areas for further scientific research, which will have a positive impact on the development of the national legal system.

В статье автор проанализировал ряд нормативно-правовых актов стран Европейского Союза, регулирующих основы судоустройства и статуса судей, с целью определения основных требований к кандидатам на должность судьи и ограничений, применяемых к судьям при исполнении ими своих служебных полномочий.
Normative and legal regulation of limitations in the service activities of judges: foreign experience and possibilities of application in the national legislation of Ukraine
Keywords: Україна; судова система; судоустрій; суддя; обмеження в службовій діяльності; вимоги; конфлікт інтересів; запобігання корупції; корупція; judicial system; judiciary; judges; Ukraine; restrictions; requirements; conflict of interests; prevention of corruption; corruption; Украина; судьи; коррупция