Поняття, система та кримінально-правова характеристика складів злочинів проти основ національної безпеки України: автореф. дис. - Чорний, Р. Л; Черный, Р. Л.; Chornyi, R. L. (Харків : Харківський національний університет внутрішніх справ, 2021)
Робота є першим з моменту набрання чинності Законом України «Про національну безпеку України» і змінами до розділу I Особливої частини КК України дослідженням, у якому комплексно, з використанням сучасних наукових методів, з нових наукових позицій на системному рівні сформульовано цілісну теоретичну модель кримінально-правового регулювання життєво важливих інтересів держави як об’єкта національної безпеки і запропоновано низку пропозицій і рекомендацій, важливих для юридичної науки і подальшого удосконалення закону про кримінальну відповідальність. Досліджено проблеми соціальної зумовленості кримінально-правових норм про злочини проти основ національної безпеки України. Розглянуто досвід кримінально-правової охорони держави за законодавством окремих іноземних держав. Розглянуто правову природу національної безпеки України як тріади трьох об’єктів – людини, суспільства, держави, і визначено поняття злочинів, відповідальність за вчинення яких передбачено у розділі І Особливої частини КК України. Розглянуто критерії їх систематизації та запропоновано систему відповідних суспільно небезпечних діянь. Здійснено загальну характеристику та визначено види об’єкта складів злочинів проти основ національної безпеки України. Проаналізовано юридичні, соціальні та фізичні ознаки їх предмета. Здійснено комплексне дослідження суспільно небезпечного діяння у складах злочинів проти основ національної безпеки, суспільно небезпечних наслідків та причинового зв’язку між суспільно небезпечним діянням і суспільно небезпечними наслідками, особливостей вини, мети і мотивів, а також ознак загального і спеціального суб’єкта у складах злочинів, передбачених ст.ст. 109–114-1 КК України. За результатами дослідження сформульовано низку висновків, пропозицій і практичних рекомендацій.

This is the first research work since the implementation of the Law of Ukraine “On National Security of Ukraine” and amendments to the section I of the special part of the Criminal Code of Ukraine, which using modern scientific methods, applying new scientific positions at the system level, a holistic theoretical model of criminal-legal regulation of vital interests of the state as an object of national security is comprehensively formulated and a number of proposals and recommendations significant for legal science and further improvement of the law on criminal liability are proposed. The problems of social necessity of criminal-legal norms on crimes against the foundations of national security of Ukraine are studied. The experience of criminal-legal protection of the state under the legislation of some foreign states is considered. The legal nature of national security of Ukraine is studied as a triad of three objects – man, society, state, and the concept of crimes, responsibility for which is provided in section I of the special part of the Criminal Code of Ukraine is explained. The criteria of their systematization are considered and the system of corresponding socially dangerous actions is offered. The general characteristics and types of objects of corpus delicti against the foundations of national security of Ukraine are determined. The legal, social and physical features of their subject are analyzed. A comprehensive study of socially dangerous acts in crimes against the foundations of national security, socially dangerous consequences and the causal link between socially dangerous acts and socially dangerous consequences, features of guilt, purpose and motives, as well as signs of general and special subject in crimes provided for in Article 109–114-1 of the Criminal Code of Ukraine is conducted. According to the results of the research, a number of conclusions, proposals and practical recommendations have been formulated.

Работа является первым с момента вступления в силу Закона Украины «О национальной безопасности Украины» и изменений в раздел I Особенной части УК Украины комплексным исследованием, в котором с новых научных позиций сформулирована целостная теоретическая модель уголовно-правовой охраны жизненно важных интересов государства как объекта национальной безопасности и предложен ряд предложений и рекомендаций, важных для юридической практики и дальнейшего совершенствования уголовного закона.
Понятие, система и уголовно-правовая характеристика составов преступлений против основ национальной безопасности Украины
The Concept, System and Criminal-Legal Characteristics of Crimes against the Foundations of National Security of Ukraine
Чорний, Р. Л. Поняття, система та кримінально-правова характеристика складів злочинів проти основ національної безпеки України: автореф. дис. ... д-ра юрид. наук. : 12.00.08 / Р. Л. Чорний; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. - Харків, 2021. - 42 с.
Keywords: Кримінальне право. Criminal Law. Уголовное право; Україна. Ukraine. Украина; Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; 12.00.08; злочини проти основ національної безпеки України; склад злочину; система злочинів; національна безпека; кримінальна відповідальність; кваліфікація злочинів; преступления против основ национальной безопасности Украины; состав преступления; система преступлений; национальная безопасность; уголовная ответственность; квалификация; crimes against the foundations of national security of Ukraine; corpus delicti; system of crimes; national security; criminal liability; qualification