Принципи судового керівництва та диспозитивності в цивільному судочинстві: проблеми їх співвідношення та взаємозв’язку - Яцина, В. Б.; Jacinа, V. B. (Юридичний науковий електронний журнал. - 2021. - № 10. - С. 197-202, 2021)
Стаття присвячена дослідженню проблем співвідношення та взаємозв’язку принципів судового керівництва та диспозитивності в цивільному судочинстві України. Закріплення та реалізація принципу диспозитивності сторін в цивільному процесі передбачає необхідність прояву активної позиції суду в справі. У роботі вказується, що до складу процесуальних прав, які визначаються принципом диспозитивності, належить право заінтересованих осіб визначати межі судового захисту. У цивільному процесі принцип судового керівництва забезпечує насамперед виконання завдань і досягнення мети цивільного судочинства, здійснення учасниками цивільного процесу їхніх процесуальних прав і виконання ними своїх обов’язків. Розгляд структури та системи принципів цивільного судочинства дає змогу зробити висновок, що вони перебувають у тісному взаємозв’язку та взаємозумовленості, тобто вибудовується певна модель системи цих принципів. Як принцип диспозитивності, так і принцип судового керівництва, є самостійними цивільними процесуальними принципами, які входять до гармонійної системи принципів цивільного судочинства. Водночас слід зазначити, що принципи диспозитивності та судового керівництва перебувають у тісному взаємозв’язку та взаємовпливі. Відповідно, реалізація принципів судового керівництва та диспозитивності має забезпечити певним чином гармонізацію процесуальних цінностей цивільного судочинства з погляду його публічно-правової та приватноправової природи. Таким чином, важливим правом реалізації рівних можливостей у цивільному процесі є принцип судового керівництва, що у взаємозв’язку з принципом диспозитивності дають змогу суду як активному суб’єкту розгляду цивільної справи прийняти правосудне, об’єктивне, обґрунтоване і справедливе рішення.

The article is focused on studying the problems of correlation and relationship between principles of judicial guidance and discretion within civil proceedings of Ukraine. Consolidation and implementation of the principle of discretion of the parties within civil proceedings presupposes the need of the court to take an active position in the case. The work indicates that the right of interested persons to determine the boundaries of court protection belongs to procedural rights, which are determined by the disposition principle. The principle of judicial guidance within civil proceedings acts as the principle that first of all guarantees the performance of the tasks and achievement of civil proceedings purpose, realization of the procedural rights and performance of the duties by the participants of civil proceedings. Review of the structure and system of principles of civil justice allows us to conclude that they are closely interrelated and interdependent, that is, a certain model of the system of these principles is built. Both principle of discretion and the principle of judicial guidance are independent civil procedural principles that belong to the harmonious system of principles of civil proceedings. At the same time it should be noted that the principles of discretion and judicial guidance are closely interrelated and interacting. Accordingly, implementation of the principles of judicial guidance and discretion should in a certain manner ensure the harmonization of procedural values of civil proceedings in terms of its public and private legal nature. Thus, the principle of judicial guidance together with the principle of discretion is an important right for the realization of equal opportunities within civil proceedings, which allows the court, as the active entity in hearing a civil case, to make a just, objective, reasonable and fair decision.

Статья посвящена исследованию проблем соотношения и взаимосвязи принципов судебного руководства и диспозитивности в гражданском судопроизводстве Украины.
Principles of judicial guidance and discretion within civil proceedings: problems of their correlation and relationship
Яцина, В. Б. Принципи судового керівництва та диспозитивності в цивільному судочинстві: проблеми їх співвідношення та взаємозв’язку [Електронний ресурс] / Яцина В.Б. // Юридичний науковий електронний журнал. - 2021. - № 10. - С. 197-202. - Режим доступу: http://lsej.org.ua/10_2021/51.pdf.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; цивільний процес; Цивільно-процесуальне право. Civil and Procedure Law. Гражданское процессуальное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; правосуддя в цивільних справах; європейські стандарти правосуддя; принцип судового керівництва в цивільному судочинстві; судове керівництво; принцип диспозитивності в цивільному судочинстві; диспозитивність; civil proceedings; public justice in civil cases; European standards of public justice; principle of judicial guidance within civil proceedings; principle of discretion within civil proceedings; judicial guidance; discretion; гражданский процесс; гражданское судопроизводство; диспозитивность; судебное руководство; европейские стандарты правосудия