Служба освітньої безпеки як новий компонент правоохоронної системи України : аналіз функцій і завдань - Зінченко, Д. А.; Zinchenko, D. A. (Взаємодія органів публічної влади та правоохоронних органів в контексті забезпечення публічної безпеки в умовах воєнного стану : зб. доп. за результатами Кругл. столу (м. Кам’янське, 20 листоп. 2024 р.). – Кам’янське : ГО МОПЛ, 2024. – С. 61-65, 2024)
В умовах сучасних викликів, пов’язаних із загрозами безпеці в освітньому середовищі України, виникає потреба створення нових інституцій, здатних ефективно реагувати на загрози та забезпечувати безпечні умови для всіх учасників освітнього процесу. Служба освітньої безпеки (СОБ) постає як інноваційний компонент правоохоронної системи України, спрямований на превентивне забезпечення безпеки в навчальних закладах, моніторинг потенційних ризиків, а також оперативне реагування на надзвичайні ситуації. Функціональні обов’язки СОБ охоплюють широкий спектр завдань, включаючи забезпечення фізичної безпеки освітніх установ, профілактику булінгу та кіберзлочинів, проведення навчальних заходів із безпеки, а також створення ефективної комунікації між навчальними закладами, правоохоронними органами та громадами. Значна увага приділяється підготовці спеціалістів, здатних не лише діяти в умовах загрози, але й активно впливати на формування культури безпеки серед учнів, викладачів та батьків. Цей новий підхід до забезпечення освітньої безпеки потребує комплексного підходу, який включає як нормативно- правову базу, так і практичні аспекти впровадження. Особлива увага приділяється міжнародному досвіду та можливостям його адаптації в умовах України. Актуальність дослідження полягає у необхідності інтеграції СОБ до загальної системи національної безпеки та її впливу на формування стійкої моделі безпечного освітнього середовища в Україні.

In the face of contemporary challenges related to threats in the educational environment of Ukraine, the need arises to establish new institutions capable of effectively addressing risks and ensuring safe conditions for all participants in the educational process. The Educational Security Service (ESS) emerges as an innovative component of Ukraine’s law enforcement system, aimed at the preventive provision of safety in educational institutions, monitoring potential risks, and responding promptly to emergencies. The ESS’s functional responsibilities encompass a wide range of tasks, including the physical security of educational institutions, the prevention of bullying and cybercrimes, conducting safety training events, and fostering effective communication between schools, law enforcement agencies, and communities. Significant emphasis is placed on the preparation of specialists capable of not only acting in situations of threat but also actively influencing the development of a safety culture among students, teachers, and parents. This new approach to ensuring educational security necessitates a comprehensive framework, integrating legal and practical aspects of implementation. Particular attention is given to international experience and the possibilities of its adaptation in Ukraine. The relevance of this research lies in the necessity of integrating the ESS into the broader national security system and its impact on forming a sustainable model for a safe educational environment in Ukraine.
Keywords: служба освітньої безпеки; правоохоронна система; Україна; освітнє середовище; безпека; булінг; кіберзлочини; превентивні заходи; культура безпеки; міжнародний досвід; Ukraine; Educational Security Service; law enforcement; educational environment; safety; bullying; cybercrimes; preventive measures; safety culture; international experience