Характеристика віктимогенних факторів злочину агресії проти України - Сокуренко, В.В.; Sokurenko, V.V.; Vitalii Sokurenko (Вісник Кримінологічної Асоціації України. – 2024. – № 1 (31). – С. 15-31, 2024)
Стаття присвячена аналізу віктимогенних факторів злочину агресії проти України. Встановлено, надано опис та пояснення зовнішньоколоніальному (історично та географічно зумовлених взаєминах між росією та Україною) та внутрішньому контуру факторів віктимізації. В структурі останніх наголошено на деструктивній ролі стратегічних недоліків в системі управління озброєнням: надмірний та неконтрольований розпродаж озброєння, необґрунтоване списання, розкрадання; антидержавницькі дії з мобілізаційним резервом; злочинність в оборонно-промисловому комплексі; олігархізація. Надано характеристику зовнішньому (міжнародному) контуру віктимогенних факторів: стратегічна недооцінка масштабів експансіоністських претензій російської федерації та ступеню військових загроз; недоліки коаліційних дій після 2014 р. й більшою мірою – після 24.02.2022 р.

The article is devoted to the analysis of victimogenic factors of the crime of aggression against Ukraine. The external-colonial (historically and geographically determined relations between Russia and Ukraine) and the internal contour of victimization factors have been established, given a description and explanation. In the structure of the latter, the destructive role of strategic deficiencies in the arms control system is emphasized: excessive and uncontrolled sale of arms, unjustified write-offs, embezzlement; anti-state actions with a mobilization reserve; crime in the defense-industrial complex; oligarchization The description of the external (international) contour of victimogenic factors is provided: strategic underestimation of the scale of expansionist claims of the Russian Federation and the degree of military threats; shortcomings of coalition actions after 2014 and, to a greater extent, after February 24, 2022.

Статья посвящена анализу виктимогенных факторов преступления агрессии против Украины. Установлено, дано описание и объяснение внешнеколониальному (исторически и географически обусловленных взаимоотношениях между Россией и Украиной) и внутреннему контуру факторов виктимизации. В структуре последних отмечена деструктивная роль стратегических недостатков в системе управления вооружением: чрезмерная и неконтролируемая распродажа вооружения, необоснованное списание, хищение; антигосударственные действия с мобилизационный резерв; преступность в оборонно-промышленном комплексе; олигархизация. Дана характеристика внешнему (международному) контуру виктимогенных факторов: стратегическая недооценка масштабов экспансионистских претензий российской федерации и степени военных угроз; недостатки коалиционных действий после 2014 г. и в большей степени – после 24.02.2022 г.
Characteristics of victimogeneous factors of the crime of aggression against Ukraine
Keywords: агресія; злочин агресії; детермінація; віктимність; віктимогенні фактори; сектор безпеки та оборони; перехідне правосуддя; протидія злочинності; aggression; crime of aggression; determination; victimhood; victimogenic factors; security and defense sector; transitional justice; combating crime; агрессия; преступление агрессии; детерминация; виктимность; виктимогенные факторы; сектор безопасности и обороны; переходное правосудие; противодействие преступности