Роль адміністративно-правових механізмів у зміцненні економічної безпеки держави під час воєнного стану - Огризько, С. О.; Ohryzko, S. O. (Формування професійних компетентностей на міждисциплінарній основі в умовах глобальної нестабільності : зб. доп. за результатами наук.-практ. конф. (м. Кам’янське, 10 лют. 2025 р.). - Кам’янське: ГО МОПЛ, 2025. - С. 65-70, 2025)
В умовах воєнного стану питання економічної безпеки держави набуває особливої актуальності, оскільки вона визначає стійкість економічної системи до внутрішніх і зовнішніх загроз, забезпечує стабільність фінансових та промислових секторів, сприяє ефективному функціонуванню державних інституцій і соціально-економічному розвитку. Адміністративно-правові механізми виступають ключовим інструментом регулювання економічних процесів, захисту національних інтересів і мобілізації ресурсів для підтримки держави у критичних умовах. Вони сприяють забезпеченню правопорядку, стабілізації ринкового середовища, мінімізації ризиків для бізнесу та стимулюванню економічного зростання навіть в умовах обмеженого доступу до зовнішніх ринків і ресурсів. Адміністративно-правові механізми в умовах воєнного стану охоплюють широке коло заходів, спрямованих на підтримку економіки, включаючи державний контроль за стратегічними галузями, антикризове регулювання, податкові та митні стимули, протидію незаконному фінансовому обігу та забезпечення продовольчої та енергетичної безпеки. Особливу роль відіграють нормативно- правові акти, які визначають порядок здійснення економічної діяльності в умовах військових загроз, дозволяючи швидко реагувати на кризові явища та адаптувати систему державного управління до нових викликів. Значний вплив мають механізми державного регулювання щодо фінансової системи, валютного контролю, інвестиційної політики та забезпечення стабільності банківського сектору, що вкрай важливо для підтримки платіжного балансу та фінансової безпеки держави. Не менш важливою складовою є механізми публічного управління, які забезпечують координацію між державними органами, бізнесом і міжнародними партнерами для ефективного використання ресурсів та відновлення економіки. У цьому контексті особливої уваги потребують питання співпраці з міжнародними фінансовими інституціями, залучення іноземних інвестицій та адаптація національного законодавства до стандартів глобального економічного простору. Також важливими є заходи щодо запобігання корупції у сфері розподілу фінансових та матеріальних ресурсів, що особливо актуально в умовах воєнного стану, коли значні кошти спрямовуються на оборонний комплекс та соціальну підтримку населення. Таким чином, роль адміністративно-правових механізмів у забезпеченні економічної безпеки держави в умовах воєнного стану є багатовимірною та охоплює як правові, так і управлінські аспекти. Від ефективності їх реалізації залежить здатність держави зберегти економічну стабільність, підтримати стратегічні галузі, забезпечити фінансову дисципліну та відновити економічний потенціал після завершення воєнних дій. Оптимальне поєднання законодавчих ініціатив, адміністративного регулювання та міжнародної співпраці дозволить державі не лише подолати кризові явища, а й створити умови для сталого економічного розвитку у післявоєнний період.

During martial law, the issue of economic security becomes particularly relevant, as it determines the resilience of the economic system to internal and external threats, ensures the stability of financial and industrial sectors, facilitates the effective functioning of state institutions, and supports socio-economic development. Administrative and legal mechanisms serve as key tools for regulating economic processes, protecting national interests, and mobilizing resources to support the state under critical conditions. They contribute to maintaining law and order, stabilizing the market environment, minimizing business risks, and stimulating economic growth, even in conditions of limited access to external markets and resources. Administrative and legal mechanisms under martial law encompass a wide range of measures aimed at sustaining the economy, including state control over strategic industries, crisis management regulations, tax and customs incentives, combating illegal financial transactions, and ensuring food and energy security. Regulatory acts play a crucial role in defining the framework for economic activity under wartime threats, enabling rapid responses to crises and adapting the public administration system to new challenges. Government regulatory mechanisms significantly influence the financial system, currency control, investment policies, and banking sector stability, all of which are essential for maintaining the country’s balance of payments and financial security. An equally important aspect is the mechanisms of public administration that coordinate efforts between government agencies, businesses, and international partners to optimize resource allocation and economic recovery. In this context, cooperation with international financial institutions, attracting foreign investments, and adapting national legislation to global economic standards require particular attention. Additionally, measures to prevent corruption in the distribution of financial and material resources are crucial, especially during martial law, when substantial funds are allocated to the defense sector and social support for the population. Thus, the role of administrative and legal mechanisms in ensuring the economic security of the state under martial law is multidimensional and encompasses both legal and managerial aspects. The effectiveness of their implementation directly impacts the state’s ability to maintain economic stability, support strategic industries, ensure financial discipline, and restore economic potential after the cessation of hostilities. A well-balanced combination of legislative initiatives, administrative regulation, and international cooperation will enable the state not only to overcome crisis phenomena but also to create conditions for sustainable economic development in the post-war period.
Keywords: Україна; умови воєнного стану; адміністративно-правові механізми; економічна безпека; воєнний стан; державне регулювання; антикризові заходи; фінансова стабільність; інвестиційна політика; валютний контроль; міжнародна співпраця; administrative and legal mechanisms; economic security; martial law conditions; state regulation; crisis management; financial stability; investment policy; currency control; international cooperation