Співзв’язок права соціального захисту та фінансово-правового захисту військовослужбовців в Україні - Гетманець, О. П.; Hetmanets, O. P.; Гетманець Ольга Петрівна (Актуальність та особливості наукових досліджень в умовах воєнного стану: зб. матеріалів IV Міжнар. наук.-практ. інтернет- конф. з нагоди відзначення Дня науки-2024 в Україні (м. Київ, 22 трав. 2024 р.). - Київ: ДНДІ МВС України, 2024. - С. 117-119, 2024)
Відзначено, що система соціального захисту військовослужбовців передбачає, як соціальні гарантій та допомоги, що визначені для всіх громадян України, та ї особливі їх види, що пов’язані з специфікою діяльності. Однак, реалізація завдань по соціальному захисту та соціальному забезпеченні військовослужбовців наштовхується на їх фінансування, тобто потребує удосконалення відносин з фінансово-правого захисту. Колізії, неточності та розбіжності у чинному законодавстві щодо фінансування соціальної політики ставлять перешкоди реалізації відносин з фінансово-правого захисту, що потребує удосконалення чинного законодавства.

It was noted that the system of social protection of military personnel provides both social guarantees and assistance, which are defined for all citizens of Ukraine, and their special types, which are related to the specifics of the activity. However, the implementation of the tasks of social protection and social security of military personnel comes into contact with their financing, that is, it requires the improvement of financial and legal protection relations. Collisions, inaccuracies and disagreements in the current legislation regarding the financing of social policy pose obstacles to the implementation of relations on financial and legal protection, which requires improvement of the current legislation.

Отмечено, что система социальной защиты военнослужащих предусматривает, как социальные гарантии и пособия, определенные для всех граждан Украины, и их особые виды, связанные со спецификой деятельности. Однако реализация задач по социальной защите и социальному обеспечению военнослужащих наталкивается на их финансирование, т.е. требует усовершенствования отношений по финансово-правой защите. Коллизии, неточности и разногласия в действующем законодательстве по финансированию социальной политики препятствуют реализации отношений по финансово-правой защите, что требует усовершенствования действующего законодательства.
Keywords: соціальний захист; фінансово-правовий захист; військовослужбовці; фінансування; social protection; financial and legal protection; military personnel; financing; социальная защита; финансово-правовая защита; военнослужащие; финансирование