Організаційно-правові засади діяльності прокуратури в українських губерніях Російської імперії у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. : автореф. дис. - Кашарський, Ф. В.; Kasharskyi, F. V.; Кашарский, Ф. В. (Харків, 2019)
У дисертації викладено результати комплексної історико-правової розробки організаційно-правових засад діяльності системи органів прокуратури в українських губерніях Російської імперії у період з середини ХІХ ст. і до початку ХХ ст. Запропоновано авторську модель історичної періодизації становлення та еволюції наглядових державних органів на теренах України від найдавніших часів до ХІХ століття. Проаналізовано організаційно-функціональні зміни, які спіткали органи прокуратури після проведення судової реформи у Російській імперії після 1864 р. Висвітлено комплекс питань внутрішньо-службової організації діяльності прокурорських працівників. Акцентовано увагу на забезпеченні політичної благонадійності прокурорських працівників і встановлення умов професійного відбору на службу. Охарактеризовано процесуальну діяльність прокуратури у ХІХ – на початку ХХ століття. Встановлено особливості сутності основних напрямів діяльності прокуратури, якими були процесуальна діяльність та діловодство. У контексті дослідження особливостей функціонування прокуратури проаналізовано діяльність інституту повірених. У дисертації на основі узагальнення історико-правових засад діяльності прокуратури в українських губерніях у ХІХ – на початку ХХ століть сформульовано пропозиції щодо удосконалення нормативної бази, яка регулює діяльність прокуратури України сьогодні.

The thesis research provides the results of the complex historical and legal consideration of the organizational and legal principles of the prosecutor's office activities in the Ukrainian governorates of the Russian Empire from the middle of the 19th century to the beginning of the 20th century. The author's proposed the model of historical periodization of establishment and evolution of state supervisory bodies on the territory of Ukraine from the ancient times to the 19th century.The organizational and functional changes in the work of the prosecutor's offices after the judicial reform in the Russian Empire after 1864 were analyzed. In addition to the above, the complex of issues of the internal organization of the activities of prosecution service employees is described. Special attention in the work is drawn to the ensuring of the political credibility of prosecutors and the organization of conditions for professional selection for the service. The work gives the characteristic of the procedural activities of the prosecution service in the 19th and early 20th centuries. According to the analysed sources, the main activity areas of the prosecutor's office during the mentioned historical period were procedural activity and clerical work. In the framework of the research of the prosecutor's office functioning features, the work of the attorney's institution was analyzed. The thesis contains suggestions for improvements to the regulatory system that governs the activities of the prosecutor's office today on the basis of a generalization of the historical and legal principles of the prosecutor's office activities in the Ukrainian governorates in the 19th – early 20th century.

В диссертационном исследовании изложены результаты комплексной историко-правовой разработки организационно-правовых принципов деятельности системы органов прокуратуры в украинских губерниях Российской империи в период с середины ХІХ ст. и до начала ХХ ст. Предложена авторская модель исторической периодизации становления и эволюции органов государственного надзора на территории Украины от древних времен до ХІХ века. Проанализированы организационно-функциональные изменения, которые произошли с органами прокуратуры после проведения судебной реформы в Российской империи после 1864 г. В работе освещен комплекс вопросов относительно внутренней служебной организации деятельности прокурорских работников. Акцентировано внимание на обеспечении политической благонадежности прокурорских работников и установлении условий профессионального отбора на службу. Установлены особенности внутреннего содержания основных направлений деятельности прокуратуры. В частности, ими были процессуальная деятельность и делопроизводство. В контексте исследования особенностей функционирования прокуратуры всесторонне раскрыта деятельность института поверенных. В диссертации на основе обобщения историко-правовых основ деятельности прокуратуры в украинских губерниях во второй половине ХІХ – в начале ХХ века сформулированы предложения относительно усовершенствования нормативной базы, которая регулирует деятельность органов прокуратуры Украины в современный период.
Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук
Organizational and legal principles of the prosecutor's office activities in the Ukrainian governorates of the Russian Empire in the second half of the 19th and early 20th centuries
Кашарський Ф. В. Організаційно-правові засади діяльності прокуратури в українських губерніях Російської імперії у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.01 / Кашарський Фелікс Володимирович; МВС України, Харк. нац. ун-т внутр. справ, МОН України, Харк. нац. ун-т ім. В. Н. Каразіна. - Харків, 2019. - 15 с.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; 12.00.01; Україна. Ukraine. Украина; Історія. History. История; історико-правовий аналіз; историко-правовой анализ; historical and legal analysis; українські губернії; украинские губернии; Ukrainian governorates; прокуратура; prosecutor's office; Російська імперія; Российская империя; Russian Empire; організаційно-правові засади; организационно-правовые основы; organizational and legal principles; нормативно-правове забезпечення; нормативно-правовое обеспечение; regulatory and legal support; нагляд; надзор; supervision; законність; законность; legality