Процесуальні принципи в механізмах захисту прав особи під час розгляду справ про адміністративне правопорушення - Іванцов, В. О.; Ivantsov, V. O.; Іванцов Володимир (Стратегії сталого розвитку суспільства в умовах сучасних глобальних викликів (м. Кам’янське, 10 квіт. 2025 р.) / ГО «Молодіжна Організація Починаючих Лідерів. - Кам’янське: ГО МОПЛ, 2025. - С. 11-15, 2025)
Питання дотримання процесуальних принципів при розгляді справ про адміністративні правопорушення має надзвичайну актуальність у сучасному правовому полі, особливо з огляду на зростання ролі адміністративного судочинства в системі захисту прав і свобод людини. Механізми правового захисту особи у таких справах безпосередньо залежать від ефективності реалізації процесуальних гарантій, передбачених чинним законодавством. У цьому контексті процесуальні принципи не лише формують загальні підходи до здійснення провадження, а й забезпечують баланс між інтересами держави та особи, сприяючи дотриманню стандартів справедливого суду. Зокрема, йдеться про принципи законності, презумпції невинуватості, змагальності сторін, рівності перед законом і судом, своєчасності розгляду справи та доступу до правосуддя. Аналізуючи природу цих принципів, можна стверджувати, що вони є основоположною основою будь-якого демократичного правового процесу, зокрема в адміністративному провадженні. Окрему увагу варто приділити тому, як зазначені принципи реалізуються на практиці — через діяльність уповноважених органів, судів, а також через можливості правового захисту, які надаються особі на кожному етапі справи. Виявлення прогалин, формальностей або ж недотримання окремих процесуальних принципів дозволяє не лише виявити порушення прав, а й формулювати конкретні рекомендації для вдосконалення адміністративного провадження як інструменту правового захисту. Таким чином, дослідження процесуальних принципів у зазначеній сфері спрямоване не лише на теоретичне осмислення, а й на практичне покращення гарантій захисту прав особи в умовах адміністративно-правових відносин.

The observance of procedural principles during the examination of administrative offense cases is a critical issue in today’s legal landscape, especially considering the growing importance of administrative justice in the protection of human rights and freedoms. Legal protection mechanisms in such cases are inherently dependent on the effective implementation of procedural safeguards enshrined in current legislation. In this context, procedural principles not only shape the general framework of legal proceedings but also ensure a balance between state interests and individual rights, thus supporting adherence to fair trial standards. These include the principles of legality, presumption of innocence, adversarial proceedings, equality before the law and the court, timely case resolution, and access to justice. A deep analysis of these principles demonstrates that they constitute the foundation of any democratic legal procedure, particularly in administrative proceedings. Special attention should be paid to the practical implementation of these principles — through the actions of authorized bodies, court practices, and the legal remedies available to individuals at each procedural stage. Identifying gaps, excessive formality, or disregard for specific procedural principles makes it possible not only to detect violations of rights but also to formulate concrete recommendations for improving administrative proceedings as a legal protection mechanism. Therefore, research on procedural principles in this domain is aimed not only at theoretical understanding but also at the practical enhancement of human rights protection within administrative legal relations.
Keywords: Україна; Ukraine; процесуальні принципи; адміністративне правопорушення; права особи; адміністративне провадження; правовий захист; презумпція невинуватості; доступ до правосуддя; змагальність; справедливий розгляд справи; procedural principles; administrative offenses; individual rights; administrative proceedings; legal protection; presumption of innocence; access to justice; adversarial process; fair trial