Інноваційна педагогіка у формуванні соціально відповідальної особистості в умовах глобальних викликів - Байцур, К. Ю.; Baitsur, K. Yu.; Катерина Юріївна Байцур (Стратегії сталого розвитку суспільства в умовах сучасних глобальних викликів. (м. Кам’янське, 10 квіт. 2025 р.) / ГО «Молодіжна Організація Починаючих Лідерів. - Кам’янське: ГО МОПЛ, 2025. - С. 81-85, 2025)
Інноваційна педагогіка відіграє ключову роль у трансформації сучасної освіти, орієнтованої на підготовку соціально відповідальних особистостей, здатних адаптуватися до динамічних умов глобалізованого світу. В умовах стрімких соціальних, економічних і технологічних змін виникає нагальна потреба у формуванні нової парадигми освітнього процесу, в центрі якої перебуває людина як активний творець суспільних змін. Особлива увага приділяється розробці та впровадженню інтерактивних методик, проєктного навчання, міждисциплінарного підходу, цифрових технологій, елементів критичного мислення й емоційного інтелекту, які забезпечують не лише глибоке засвоєння знань, а й формування системи цінностей, що сприяє громадянській активності, екологічній свідомості та соціальній відповідальності. У контексті глобальних викликів, серед яких – воєнні конфлікти, кліматичні зміни, пандемії, масова міграція та соціальна нерівність, освіта перестає бути лише транслятором знань, а стає простором виховання відповідального мислення та етичної поведінки. Важливим аспектом інноваційної педагогіки є формування в учнів здатності до співпраці, саморефлексії, толерантності та стійкості до стресових ситуацій. Саме ці риси дозволяють майбутнім громадянам брати активну участь у розв’язанні складних соціальних проблем і бути відкритими до міжкультурного діалогу. Інноваційні педагогічні стратегії формують нову модель особистості – відповідальної, компетентної, здатної діяти в інтересах спільноти та сталого розвитку. Таким чином, інноваційна педагогіка є не просто засобом модернізації освітнього середовища, а потужним інструментом суспільної трансформації в умовах невизначеності та глобальних змін.

Innovative pedagogy plays a crucial role in transforming modern education aimed at fostering socially responsible individuals capable of adapting to the dynamic conditions of a globalized world. In the context of rapid social, economic, and technological shifts, there is an urgent need to shape a new paradigm of the educational process that places the individual at its core as an active agent of societal change. Special emphasis is placed on the development and implementation of interactive methodologies, project-based learning, interdisciplinary approaches, digital tools, critical thinking techniques, and elements of emotional intelligence. These pedagogical innovations not only enhance knowledge acquisition but also contribute to the formation of a value system that promotes civic engagement, ecological awareness, and social responsibility. Faced with global challenges such as armed conflicts, climate change, pandemics, mass migration, and social inequality, education must transcend the traditional role of knowledge transmission and become a space for nurturing responsible thinking and ethical behavior. A vital aspect of innovative pedagogy lies in developing learners’ abilities for collaboration, self-reflection, tolerance, and resilience under stress. These qualities enable future citizens to actively participate in solving complex societal issues and to remain open to intercultural dialogue. Innovative pedagogical strategies, therefore, cultivate a new model of personality—responsible, competent, and capable of acting in the interest of the community and sustainable development. In this way, innovative pedagogy emerges not merely as a tool for educational modernization but as a powerful catalyst for social transformation in a world marked by uncertainty and global shifts.
Keywords: інноваційна педагогіка; освіта; соціальна відповідальність; освітній процес; глобальні виклики; проєктне навчання; критичне мислення; сталий розвиток; емоційний інтелект; міжкультурний діалог; громадянська активність; innovative pedagogy; social responsibility; educational process; global challenges; project-based learning; critical thinking; sustainable development; emotional intelligence; intercultural dialogue; civic engagement