До характеристики окремих елементів механізму правового регулювання юридичної відповідальності у трудовому праві - Подорожній, Є. Ю.; Podorozhnii, Ye. Yu.; Подорожній Євген Юрійович (Проблеми розвитку соціально-трудових прав та профспілкового руху в Україні : матеріали VІІІ Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 28 трав.2020 р.). – Xарків: ХНУВС, 2020. – С. 121-124, 2020)
Надано перелік правових засобів, що найбільш повно відображають юридичний аспект зазначеного механізму. Наведені елементи, які виконують специфічну роль у механізмі правового регулювання юридичної відповідальності у трудовому праві: одні встановлюють юридичні матеріальні та процедурно-процесуальні правила функціонування юридичної відповідальності, інші безпосередньо сприяють їх практичному втіленню (реалізації), треті виступають у ролі правових гарантій. Однак жоден із цих юридичних засобів не є повністю відокремленим від інших структурних елементів досліджуваного механізму – вони перебувають у постійній взаємодії, доповнюють та розвивають один одного, забезпечуючи таким чином рух даного механізму. Представлен перечень правовых средств, наиболее полно отражающих юридический аспект указанного механизма. Приведены элементы, выполняющие специфическую роль в механизме правового регулирования юридической ответственности в трудовом праве: одни устанавливают юридические материальные и процедурно-процессуальные правила функционирования юридической ответственности, другие напрямую способствуют их практическому воплощению (реализации), третьи выступают в качестве правовых гарантий. Однако ни одно из этих юридических средств не полностью отделено от других структурных элементов исследуемого механизма – они находятся в постоянном взаимодействии, дополняют и развивают друг друга, обеспечивая таким образом движение данного механизма. A list of legal means is presented that most fully reflects the legal aspect of this mechanism. The elements that perform a specific role in the mechanism of legal regulation of legal liability in labor law are given: some establish legal substantive and procedural rules for the functioning of legal liability, others directly contribute to their practical implementation (implementation), others act as legal guarantees. However, none of these legal means is completely separated from other structural elements of the mechanism under study - they are in constant interaction, complement and develop each other, thus ensuring the movement of this mechanism.
Keywords: Трудове право. Право соціального забезпечення. Labor law. Law of social guaranteeing. Трудовое право. Право социального обеспечения; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; юридична відповідальність; юридическая ответственность; legal responsibility; юридична відповідальність в трудовому праві; юридическая ответственность в трудовом праве; legal liability in labor law; правові принципи; правовые принципы; legal principles; норми трудового права; нормы трудового права; labor law; нормативно-правовий акт; нормативно-правовой акт; legal act; трудовий договір; трудовой договор; labor contract; правовідносини; правоотношения; legal relations; юридичні факти; юридические факты; legal facts; акти застосування норм права; акты применения норм права; acts of application of the law