Місце омбудсмена у гарантуванні прав людини - Володінцева, К. Е.; Volodintseva, K. E. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 17 травн. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 132-134, 2023)
Підкреслено, що кожна держава створює систему гарантій дотримання прав і свобод людини і громадянина. У системі цих гарантій важливе місце займає інститут парламентського уповноваженого у правах людини (омбудсман). Омбудсмен є спеціальною посадовою особою, до компетенції якої належить розгляд звернень громадян, іноземців та осіб без громадянства щодо порушення прав людини з боку державних органів та посадових осіб.

It is emphasized that each state creates a system of guarantees for the observance of human rights and freedoms and citizen The institute plays an important role in the system of these guarantees Parliamentary Commissioner for Human Rights (ombudsman). The ombudsman is a special official whose competence addresses appeals from citizens, foreigners and stateless persons regarding violations of human rights by state bodies and officials.

Подчеркнуто, что каждое государство создает систему гарантий соблюдения прав и свобод человека и гражданина. В системе этих гарантий важное место занимает институт парламентского уполномоченного по правам человека (омбудсман). Омбудсмен является специальным должностным лицом, в компетенцию которого принадлежит рассмотрение обращений граждан, иностранцев и лиц без гражданства по поводу нарушения прав человека со стороны государственных органов и должностных лиц.
Keywords: права і свободи людини та громадянина; human and citizen rights and freedoms; права и свободы человека и гражданина; гарантування прав людини; guaranteeing human rights; гарантирование прав человека; омбудсмен; ombudsman