Презумпція невинуватості в період воєнного стану - Чипенко, М. В.; Chypenko, M. V. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 21 черв. 2024 р.). – Харків : ХНУВС, 2024. – С. 160-162, 2024)
Відзначено, що презумпція невинуватості є критично важливою для підтримання справедливості та законності в будь-якому суспільстві. Під час воєнного стану цей принцип може бути підданий значним викликам, але його дотримання залишається необхідною умовою для збереження правової держави. Незалежність судової влади, прозорість та підзвітність судових процесів, а також правова допомога є ключовими факторами, що сприяють збереженню презумпції невинуватості навіть у найскладніших умовах.

It was noted that the presumption of innocence is critically important for maintaining justice and legality in any society. During martial law, this principle can be subjected to significant challenges, but its observance remains a necessary condition for the preservation of the rule of law. The independence of the judiciary, transparency and accountability of judicial processes, as well as legal aid are key factors contributing to maintaining the presumption of innocence even in the most difficult circumstances.

Отмечено, что презумпция невиновности критически важна для поддержания справедливости и законности в любом обществе. Во время военного положения этот принцип может быть подвергнут значительным вызовам, но его соблюдение остается необходимым условием сохранения правового государства. Независимость судебной власти, прозрачность и подотчетность судебных процессов, а также правовая помощь являются ключевыми факторами, способствующими сохранению презумпции невиновности даже в самых сложных условиях.
Keywords: презумпція невинуватості; воєнний стан; правова держава; presumption of innocence; martial law; rule of law; презумпция невиновности; военное положение; правовое государство