Загрози національній безпеці у сфері альтернативної електроенергетики - Молдованов, Д. В.; Moldovanov, D. V. (Юридичний науковий електронний журнал. - 2020. - № 1. - С. 173-175, 2020)
Статтю присвячено розгляду загроз національній безпеці у сфері альтернативної енергетики. Аналізується можливість розгляду сфери альтернативної енергетики як галузі національної безпеки. Встановлюється кореляційна залежність між економікою України та/або електроенергетикою та/або альтернативною енергетикою. Також виокремлено декілька загроз, які становлять небезпеку в сфері альтернативної енергетики, при цьому досліджується їх природа та рівень небезпечності. Акцент зроблено на важливості забезпечення фінансової стабільності та незалежності країни. Вказано на основні, можливі підходи щодо подолання зазначених загроз національній безпеці в сфері альтернативної енергетики. При розгляді загроз значна увага приділяється «зеленим» тарифам. При цьому відсутня доцільність використання зависокого рівня ставок, що може загрожувати також економічній і фінансовій цілісності держави. Наводиться прогресія у часі, відповідно до якої темпи розвитку галузі з кожним роком збільшуються, тариф же не встигає за швидкоплинним рухом галузі, за здешевленням технологій і змінами у законодавстві зарубіжних країн світу. Досліджується шляхи держави по подоланню зазначеної загрози. Аналізується іноземне інвестування як загроза національній безпеці у сфері альтернативної енергетики, при цьому співвідносяться його позитивний і негативний уплив, зазначається про можливість втручання у внутрішню політику держави через зовнішнє регулювання галузі шляхом володіння іноземними підприємствами активами однієї із головних сфер національного інтересу, який полягає у забезпечення населення країни електроенергією. Досліджується сфера балансування, при розгляді якої зазначається про наявні проблеми, які полягають у необхідності додаткового фінансування цієї галузі. Крім того, зазначається про залежність розміру фінансування від швидкості розвитку основної сфери (альтернативної енергетики). Досліджуються механізми подолання цієї загрози, а точніше відсутності такого механізму у діючому законодавстві України.

The article deals with the consideration of national security threats in the field of alternative energy. The possibility of considering alternative energy as a national security sector is analyzed. A correlation between the Ukrainian economy and/or electricity and/or alternative energy is established. There are also several threats that threaten national security in the field of alternative energy, while examining their nature and the level of danger that these threats carry. Emphasis is placed on the importance of ensuring the country’s financial stability and independence. The main, possible approaches to overcoming these threats to national security in the field of alternative energy are outlined. Greater attention is paid to green tariffs when considering national security threats in the field of alternative energy. The lack of expediency of using their high level of rates, which may also threaten the economic and financial integrity of the state, is noted. There is a progression over time, according to which the pace of development of the industry every year increases, the tariff in turn does not keep pace with the rapid movement of the industry, the cheaper technology and changes in the laws of foreign countries. The following ways of the state on overcoming of the mentioned threat are investigated. Analyzes foreign investment as a threat to national security in the field of alternative energy, while correlating its positive and negative impact, notes the possibility of interference in the domestic policy of the state through external regulation of the industry, by owning foreign enterprises assets of one of the main areas of national interest, providing the country’s population with electricity. The sphere of balancing is investigated. When considering which problems are identified, there is a need for additional financing in this area. In addition, the dependence of the amount of financing on the speed of development of the main industry (alternative energy) is noted. The mechanisms of overcoming this threat, namely the absence of such a mechanism in the current legislation of Ukraine, are investigated.

Статья посвящена рассмотрению угроз национальной безопасности в сфере альтернативной энергетики. Анализируется возможность рассмотрения сферы альтернативной энергетики как отрасли национальной безопасности. Устанавливается корреляционная зависимость между экономикой Украины и / или электроэнергетикой и / или альтернативной энергетикой. Также выделены несколько угроз, представляющих опасность в сфере альтернативной энергетики, при этом исследуется их природа и уровень опасности. Акцент сделан на важности обеспечения финансовой стабильности и независимости страны. Указано на основные, возможные подходы по преодолению указанных угроз национальной безопасности в сфере альтернативной энергетики. При рассмотрении угроз значительное внимание уделяется «зеленым» тарифам. При этом отсутствует целесообразность использования завышенного уровня ставок, что может угрожать также экономической и финансовой целостности государства. Приводится прогрессия во времени, согласно которой темпы развития отрасли с каждым годом увеличиваются, тариф же не успевает за ускоренным движением отрасли, за удешевлением технологий и изменениями в законодательстве зарубежных стран. Исследуются пути государства по преодолению указанной угрозы. Анализируется иностранное инвестирование как угроза национальной безопасности в сфере альтернативной энергетики, при этом соотносятся его положительное и отрицательное влияние, отмечается возможность вмешательства во внутреннюю политику государства через внешнее регулирование отрасли путем владения иностранными предприятиями активами одной из главных сфер национального интереса, который заключается в обеспечении населения страны электроэнергией. Исследуется сфера балансировки, при рассмотрении которой отмечаются существующие проблемы, которые заключаются в необходимости дополнительного финансирование этой отрасли. Кроме того, отмечается зависимость размера финансирования от скорости развития основной сферы (альтернативной энергетики). Исследуются механизмы преодоления этой угрозы, а точнее отсутствия такого механизма в действующем законодательстве Украины.
Молдованов, Д. В. Загрози національній безпеці у сфері альтернативної електроенергетики [Електронний ресурс] / Д. В. Молдованов // Юридичний науковий електронний журнал. - 2020. - № 1. - С. 173-175. - Режим доступу: http://www.lsej.org.ua/1_2020/43.pdf
Keywords: Господарське право. Business Law. Хозяйственное право; Економічні науки. Економічна безпека. Economics. Economic Security. Экономические науки. Экономическая безопасность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; національна безпека; економічна безпека; загроза національній безпеці; альтернативна енергетика; национальная безопасность; экономическая безопасность; угроза национальной безопасности; альтернативная энергетика; national security; economic security; threat to national security; alternative energy