Інститут неформального кураторства як елемент системної корупції - Павленко, Н. В.; Pavlenko, N. V.; Павленко Наталія Вікторівна (Тіньова економіка: світові тенденції та українські реалії : матеріали міжвідом. наук.-практ. конф. (м. Київ, 23 черв. 2017 р.). – Київ : Нац. акад. внутр. справ, 2017. – С. 294-297, 2017)
В роботі проаналізований інститут неформального кураторства, який склався в економіці України та став елементом системної корупції. Розкриті його функції та роль у суспільстві обмеженого доступу. Визначено умови, за яких цей інститут може бути обмежено.

The paper analyzes the institute of informal curatorship that has developed in the Ukrainian economy and became an element of systemic corruption. Its functions and role in the limited access society are disclosed. The conditions under which this institute may be limited are determined.

В работе проанализирован институт неформального кураторства, который сложился в экономике Украины и стал элементом системной коррупции. Раскрыты его функции и роль в обществе с ограниченным доступом. Определены условия, при которых этот институт может быть ограничен.
Keywords: корупція; неформальне кураторство; економіка України; неформальні інститути економіки; тіньова економіка; corruption; informal curatorship; Economy of Ukraine; informal institutes of economics; shadow economy; коррупция; неформальное кураторство; экономика Украины; неформальные институты экономики; теневая экономика; общество ограниченного доступа; суспільство обмеженого доступу; limited access society; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Економіка. Економічні науки. Економічна безпека. Economics. Economic Security. Экономика. Экономические науки. Экономическая безопасность