Аналіз сучасних методів шахрайства в банківських платіжних системах - Жмуровська, К. Р.; Zhmurovska, K. R.; Чукалов, К. Е.; Chukalov, K. E.; Товстик, В. О.; Tovstyk, V. O.; Заводний, О. О.; Zavodnyi, O. O.; Онищенко, Ю. М.; Onyshchenko, Yu. M. (Modern research in science and education: The 10th International scientific and practical conference (Chicago, USA, May 29-31, 2024). - Chicago, 2024. - P. 315-321, 2024)
Розглянуто проблему шахрайства у сучасному банківському секторі. Проаналізовано сучасні методи шахрайства в банківських платіжних системах, які демонструють високий рівень технологічної складності та винахідливості кіберзлочинців у їхніх спробах незаконного отримання доступу до фінансових ресурсів. Фактори, такі як фішинг, кібератаки, соціальна інженерія та зловживання автентифікаційними даними, визначають тривалість та масштаб кіберзагроз у банківському секторі. Зростаюча роль інформаційної грамотності користувачів та їхнє активне залучення до процесів безпеки також стають ключовими компонентами боротьби з шахрайствами. Підкреслено необхідність невпинного моніторингу та адаптації стратегій безпеки, а також формування відповідальної культури безпеки серед усіх учасників банківських платіжних систем.

The problem of fraud in the modern banking sector is considered. Modern methods of fraud in bank payment systems are analyzed, which demonstrate a high level of technological complexity and ingenuity of cybercriminals in their attempts to illegally obtain access to financial resources. Factors such as phishing, cyber attacks, social engineering, and credential abuse determine how long and the extent of cyber threats in the banking sector. The growing role of information literacy of users and their active involvement in security processes are also becoming key components in the fight against fraud. The need for constant monitoring and adaptation of security strategies, as well as formation, is emphasized responsible security culture among all participants in banking payment systems.

Рассмотрена проблема мошенничества в современном банковском секторе. Проанализированы современные методы мошенничества в банковских платежных системах, которые демонстрируют высокий уровень технологической сложности и изобретательности киберпреступников в попытках незаконного получения доступа к финансовым ресурсам. Факторы, такие как фишинг, кибератаки, социальная инженерия и злоупотребление аутентификационными данными, определяют длительность и масштаб киберугроз в банковском секторе. Возрастающая роль информационной грамотности пользователей и их активное вовлечение в процессы безопасности также становятся ключевыми компонентами борьбы с мошенничествами. Подчеркнута необходимость постоянного мониторинга и адаптации стратегий безопасности, а также формирования ответственной культуры безопасности среди всех участников банковских платежных систем.
Keywords: шахрайство; fraud; мошенничество; банківська система; banking system; банковская система; банківська платіжна система; bank payment system; банковская платежная система; кіберзлочинність; cybercrime; киберпреступность; протидія шахрайству; fraud prevention; противодействие мошенничеству