Батьківська поведінка як психологічний чинник ресоціалізації осіб, які звільняються з місць позбавлення волі : автореф. дис. - Царькова, О. В.; Tsarkova, O. V. (Харків, 2008)
Дисертація присвячена вивченню психологічної корекції батьківської поведінки в осіб, які звільняються з місць позбавлення волі, як одного з важливих чинників їх ресоціалізації. У ній викладені результати теоретичного аналізу стану досліджуваної проблеми в психологічній науці і практиці. Запропоновано структуру якостей особистості засудженого, які детермінують когнітивний та емоційний компоненти батьківства. Розроблена й експериментально обґрунтована програма тренінгу психологічної корекції батьківської поведінки, що складається з орієнтаційного, реконструктивно-формуючого та рефлексивно-узагальнюючого блоків. Виявлено специфіку організації та проведення групової роботи із засудженими в умовах позбавлення волі, а також основні ресурси й фактори, що дозволяють зробити її успішною.

The dissertation is devoted to the study of psychological correction of fathers’ behavior of discharged prisoners as one of important factors of their resocialization. It contains results of theoretical analysis of the studied problem in psychological science. It was considered in detailed manner existing approaches to the development of scientific and methodical maintenance of psychological aspect of inmates’ resocialization. On the base of experimental research conducted in penitentiary establishments of Ukraine, the author revealed effective psychocorrectional methods, which can be used in inmates’ resocialization, arranging peculiarities and conducting of the group work with inmates in conditions of deprivation of freedom and also main resources and factors affording to make it successful.

Диссертация посвящена изучению психологической коррекции отцовского поведения лиц, освобождающихся из мест лишения свободы, как одного из важных факторов их ресоциализации. В ней изложены результаты теоретического анализа состояния исследуемой проблемы в психологической науке. Детально рассматриваются существующие подходы к разработке научно-методического обеспечения психологического аспекта ресоциализации осужденных. Представлен анализ современной практики ресоциализации, в частности, существующих программ, направленных на исправление осужденных и полноценное включение их в жизнь общества после освобождения. В работе рассматриваются основные подходы к изучению особенностей личности осужденных, представлен анализ основных факторов, влияющих на их ресоциализацию, обосновывается значение отцовского поведения для успешности этого процесса. Автором выявлены и описаны особенности семейных отношений осужденных, а также психологические качества личности, которые их детерминируют. Доказано, что коррекция отцовского поведения лиц, освобождающихся из мест лишения свободы должна быть направлена, главным образом, на когнитивный и эмоциональный компоненты отцовства. А именно на их семейные ценности, установки, ожидания, отцовское отношение, чувства, ответственность, стиль семейного поведения, степень зрелости и самооценку. В соответствии с выявленными психологическими особенностями осужденных, а также характеристикой адекватного отцовского поведения автором предложена экспериментально обоснованная программа тренинга психологической коррекции отцовского поведения, состоящая из ориентационного, реконструктивно-формирующего и рефлексивно-обобщающего блоков.
Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук
Fathers’ behavior as a psychological factor of resocialization of discharged prisoners
Царькова, О. В. Батьківська поведінка як психологічний чинник ресоціалізації осіб, які звільняються з місць позбавлення волі : автореф. дис. ... канд. психол. наук : 19.00.06 / Царькова Ольга Вікторівна; Харк. нац. ун-т внутр. справ. - Харків, 2008. - 22 с.
Keywords: Психологія. Рsychology. Психология; Юридична психологія. Legal psychology. Юридическая психология; Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; 19.00.06; Україна. Ukraine. Украина; ресоціалізація засуджених; ресоциализация осужденных; inmates’ resocialization; психологічні чинники ресоціалізації; психологические факторы ресоциализации; psychological factors of resocialization; батьківська поведінка; отцовское поведение; father’s behavior; психологічна корекція; психологическая коррекция; psychological correction; програмний тренінг; программный тренинг; program training; психологічні особливості; психологические особенности; psychological features; сімейні стосунки засуджених; семейные отношения осужденных; inmates’ family relations