Значна шкода законному володільцю або власнику, як обов’язкова ознака об’єктивної сторони самовільного зайняття земельної ділянки та порядок її відшкодування - Шульга, А. М.; Shulga, A. M.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-3745-4869 (Форум права. – 2011. – № 4. – С. 856-862, 2011)
Розглянуто юридичну природу суспільно-небезпечного наслідку самовільного зайняття земельної ділянки у вигляді завдання значної шкоди законному володільцю або власнику земельної ділянки. Проаналізовано чинне земельне та кримінальне законодавство у частині визначення та встановлення завдання, заподіяння та спричинення негативних наслідків самовільного зайняття земельної ділянки. Встановлено існуючі протиріччя в земельному та кримінальному законодавстві щодо визначення наслідків злочинного самовільного зайняття земельної ділянки. Запропоновано усунути встановлену проблему шляхом внесення змін та доповнень у чинне законодавство.

The abstract describes the legal nature of the dangerous consequences of uncontrolled social classes of land in the form of causing significant harm to the lawful owner or the owner of the land plot. Analyze existing land and criminal legislation the definition and establishment of the negative effects of the illegal occupation of land. Found existing contradictions in the land and criminal legislation on the definition of the effects of criminal illegal occupation of land. It is offered to eliminate a content problem by modification and complements of the existing legislation.

Рассмотрена юридическая природа общественно-опасного последствия самовольного занятия земельного участка в виде причинения значительного вреда законному владельцу или собственнику земельного участка. Осуществлен анализ действующего земельного и уголовного законодательства в части определения и установления причинения негативных последствий самовольного занятия земельного участка. Установлено существующие противоречия в земельном и уголовном законодательстве относительно определения последствий преступного самовольного занятия земельного участка. Предложено устранить установленную проблему путем внесения изменений и дополнений в действующее законодательство.
Significant Harm to the Legitimate Owner or Owner, as the Mandatory Indication of the Objective by the Unauthorized Occupation of Land and Its Compensation
Значительный вред законному владельцу или собственнику, как обязательный признак объективной стороны самовольного занятия земельного участка и порядок его возмещения
Шульга, А. М. Значна шкода законному володільцю або власнику, як обов’язкова ознака об’єктивної сторони самовільного зайняття земельної ділянки та порядок її відшкодування [Електронний ресурс] / А. М. Шульга // Форум права. – 2011. – № 4. – С. 856-862. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/FP/2011-4/11sampiv.pdf.
Keywords: Кримінальне право. Criminal Law. Уголовное право; Земельне право. Аграрне право. Land Law. Agrarian Law. Земельное право. Аграрное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; самовільне зайняття земельної ділянки; самовольное занятие земельного участка; порядок відшкодування; порядок возмещения вреда; земельна ділянка; земельный участок; земельні правовідносини; земельные правоотношения; landed legal relationships; land ownership