Набуття та захист майнових та корпоративних прав малолітніх та неповнолітніх осіб - Негода, О. А.; Nehoda, O. A. (Підприємництво, господарство і право. - 2019. - № 2. - С. 41-45, 2019)
У статті розглянуто питання набуття малолітніми й неповнолітніми особами корпоративних прав з первісних і похідних підстав. Проаналізовано чинне законодавство, яке регулює відносини з формування статутного капіталу товариствами, засновниками яких є малолітні й неповнолітні особи. Досліджено способи захисту майнових корпоративних прав дітей у межах юрисдикційної та неюрисдикційної форм. Зроблено висновок про доцільність проведення обов’язкового оцінювання вартості внесків малолітніх і неповнолітніх учасників і засновників товариств у разі відчуження акцій, частки в статутному капіталі, обов’язкового викупу акцій, виходу з товариства.

The article deals with the issues of acquiring by the juvenile and minor persons rights from first and derivative reasons. Analyzed legislation, regulating relations on the formation of statutory capital by compa- nies, that are founded by the juvenile and minor persons. Were researched methods of protection of property corporate rights of children within jurisdictional and non-jurisdictional forms. Author makes a conclusion about conduction of a compulsory assessment of contributions provided by the juvenile and minor persons and foundators of limited liability companies while alienating shares, parts in statutory capital, compulsory shares ransom, leaving from LLC.

В статье рассмотрены вопросы приобретения малолетними и несовершеннолетними лицами корпоративных прав по первичным и производным основаниям. Проанализировано действующее законодательство, регулирующее отношения по формированию уставного капитала обществами, учредителями которых являются малолетние и несовершеннолетние лица. Исследованы способы защиты имущественных корпоративных детей в пределах юрисдикционной и неюрисдикционной форм защиты. Сделан вывод о целесообразности проведения обязательной оценки стоимости взносов малолетних и несовершеннолетних участников и учредителей обществ при отчуждении акций, доли в уставном капитале, обязательном выкупе акций, выходе из общества.
Негода, О. Набуття та захист майнових корпоративних прав малолітніх та неповнолітніх осіб / Олена Негода // Підприємництво, господарство і право. - 2019. - № 2. - С. 41-45.
Keywords: малолітні особи; майнові корпоративні права; органи опіки та піклування; малолетние лица; имущественные корпоративные права; органы опеки и попечительства; guardianship authorities; minors; property corporate rights; несовершеннолетние; minor; неповнолітні; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Цивільне право. Civil Law. Гражданское право