Столипінська реформа земельних відносин та її зв’язок із цивілізаційно-правовим розвитком України - Бурдін, М. Ю.; Burdin, M. Yu.; ResearcherID: B-8227-2018; Mykhailo Burdin (Підприємництво, господарство і право. - 2016. - № 10. - С. 71-76, 2016)
У статті досліджено єдність об’єктивних умов і суб’єктивних чинників реформування державно-правових інститутів Російської імперії початку ХХ ст. та земельних відносин. Розкрито причини і наслідки незавершеності державно-правових реформ, розпочатих П. Столипіним за пасивної підтримки імператора Миколи ІІ. Зміни в земельному законодавстві, реалізовані в Україні, дали істотний поштовх для розвитку всіх суб’єктів земельної власності та забезпечили їх трансформацію в контексті капіталістичного виробництва.

In the article the unity of the objective conditions and subjective factors reforming the state and legal institutions of the Russian Empire early twentieth century. and Land Relations. The causes and consequences of the incompleteness of state and legal reforms initiated by P. Stolypin passive support of Nicholas II. Changes in land laws implemented in Ukraine, gave significant impetus to the development of all land ownership and ensured their transformation in the context of capitalist production.

В статье исследовано единство объективных условий и субъективных факторов реформирования государственно-правовых институтов Российской империи начала ХХ в. и земельных отношений. Раскрыты причины и последствия незавершенности государственно-правовых реформ, начатых П. Столыпиным при пассивной поддержке императора Николая II. Изменения в земельном законодательстве, реализованные в Украине, дали существенный толчок для развития всех субъектов земельной собственности и обеспечили их трансформацию в контексте капиталистического производства.
Keywords: Земельне право. Аграрне право. Land Law. Agrarian Law. Земельное право. Аграрное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Історія. History. История; земельні відносини; правові реформи; земельна реформа; суб’єкти земельної власності; українські землі; Російська імперія; Микола ІІ; Столипін П.; Державна Дума; land relations; legal reform; subjects of land ownership; land Ukrainian; Russian Empire; Nicholas II; Stolypin P.; State Duma; земельные отношения; правовые реформы; субъекты земельной собственности; украинские земли; Российская империя; Николай II; Столыпин П.; Государственная Дума