Роль кримінального аналізу в забезпеченні прав людини в умовах застосування кримінально-виконавчого права - Макарова, О. П.; Makarova, O. P.; Olena Makarova (Пенітенціарна система: історія, сучасність, майбутнє : матеріали наук. читань пам’яті генерал-полковника внутріш. служби Штанька Івана Васильовича (м. Чернігів, 13 верес. 2024 р.). – Чернігів : ПАУ, 2024. – С. 156-160, 2024)
Кримінальний аналіз відіграє ключову роль у забезпеченні прав людини в умовах застосування кримінально-виконавчого права. Ця сфера є однією з найбільш чутливих у правовій системі, оскільки торкається фундаментальних прав та свобод осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі або відбувають альтернативні покарання. Ефективне застосування кримінального аналізу дозволяє виявляти та усувати ризики порушення прав людини, що може відбуватися як через недосконалість правових механізмів, так і через зловживання владою. Методи кримінального аналізу дають змогу оцінювати динаміку злочинності у виправних установах, ідентифікувати корупційні ризики, забезпечувати прозорість виконання покарань і підвищувати ефективність профілактичних заходів. Особливу увагу приділяють правам осіб на захист від насильства, належні умови тримання, доступ до медичної допомоги, а також реабілітацію та ресоціалізацію засуджених. У цьому контексті важливою є роль аналітичних систем і сучасних технологій, які допомагають проводити якісний моніторинг, аналізувати дані та приймати обґрунтовані управлінські рішення. Окрім того, кримінальний аналіз сприяє вдосконаленню нормативно-правової бази, що регулює кримінально-виконавчі відносини. Завдяки зібраним даним, можливо більш точно визначити прогалини в законодавстві, оцінити його вплив на права людини та запровадити ефективні зміни. Такі підходи дозволяють гармонізувати кримінально-виконавче право з міжнародними стандартами у сфері захисту прав людини.

Criminal analysis plays a crucial role in ensuring human rights in the application of criminal-executive law. This area is one of the most sensitive in the legal system, as it directly affects the fundamental rights and freedoms of individuals who are either imprisoned or serving alternative punishments. The effective implementation of criminal analysis enables the identification and prevention of risks to human rights, which may arise due to legal imperfections or abuse of authority. Methods of criminal analysis allow for the evaluation of crime dynamics within correctional facilities, identification of corruption risks, ensuring transparency in the execution of sentences, and enhancing the efficiency of preventive measures. Particular attention is given to the rights of individuals to protection from violence, adequate living conditions, access to medical care, and opportunities for rehabilitation and reintegration. In this context, the role of analytical systems and modern technologies becomes critical, as they facilitate comprehensive monitoring, data analysis, and informed decision-making. Moreover, criminal analysis contributes to the improvement of the regulatory framework governing criminal-executive relations. Based on collected data, it becomes possible to identify legislative gaps, assess their impact on human rights, and introduce effective reforms. Such approaches ensure the harmonization of criminal-executive law with international human rights standards.
Keywords: кримінальний аналіз; criminal analysis; права людини; кримінально-виконавче право; реабілітація засуджених; профілактика злочинності; міжнародні стандарти; корупційні ризики; корупція; моніторинг; нормативно-правова база; аналітичні технології; human rights; criminal-executive law; rehabilitation of convicts; crime prevention