Traumastudies у фокусі кримінологічного аналізу (український контекст) - Орлов, Ю. В.; Orlov, Y. V.; Орлов Юрій Володимирович (Вісник Кримінологічної асоціації України. - 2020. - № 2 (23). - С. 13-31, 2020)
Описано теоретичні передумови кримінологічного дослідження колективних травм. Охарактеризовані природа і типи колективних травм. Виявлено, описані і пояснені витіснені та фальсифіковані (заміщені), діалогічні і консолідуючі властивості колективних травм. Доведено їх зв'язок з відтворенням явища ресентимента, фронтірной злочинності та злочинів ненависті. Відстоюється думка про те, що подібні властивості використовуються в психотехніках сугестій і маніпуляції масовою свідомістю.

The article is focused on theoretical grounds of the criminological study of collective trauma. The nature and types of collective trauma have been characterized. The pointless and objectified collective traumas have been singled out as their fundamentally different types, determining different criminologically significant psychogenic effects. The substitutive and falsifying, dialogical and consolidating properties of collective trauma have been revealed, characterized and explained. Their connection with the reproduction of the phenomenon of ressentiment, frontier criminality, and hate crimes has been proved. The idea that such properties are used in psychotechnics of suggestions, manipulation of mass consciousness has been substantiated.

Описаны теоретические предпосылки криминологического исследования коллективных травм. Охарактеризованы природа и типы коллективных травм. Выделены беспредметная и опредмеченная коллективные травмы как принципиально различные их типы, детерминирующие неодинаковые криминологически значимые психогенные эффекты. Выявлены, описаны и объяснены заместительно-фальсифицирующие, диалогичные и консолидирующие свойства коллективных травм. Доказана их связь с воспроизводством явления ресентимента, фронтирной преступности и преступлений ненависти. Отстаивается мысль о том, что подобные свойства используются в психотехниках суггестий и манипуляции массовым сознанием.
Trauma studies within the focus of criminological analysis (ukrainian context)
Traumastudies в фокусе криминологического анализа (украинский контекст)
Keywords: Кримінологія. Criminology. Криминология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Психологія. Рsychology. Психология; кримінологічний аналіз; криминологический анализ; criminological analysis; колективна травма; коллективная травма; collective trauma; витіснення; вытеснение; заміщення; замещение; substitution; ресентимент; resentment; фальсифікація; фальсификация; falsification; істерія страху; истерия страха; fear hysteria; злочинність; преступность; criminality