Кримінологічний аналіз стану торгівлі людьми у світовому та регіональному вимірах - Бондаренко, В. І.; Bondarenko, V. I. (Вісник Кримінологічної асоціації України. – 2024. – № 2 (32). – С. 98-115, 2024)
Стаття присвячена кримінологічному аналізу стану торгівлі людьми у світі та в Європі, зокрема. У загальносвітовому масштабі організовані злочинні угруповання використовують найбільш вразливих верств населення для отримання прибутку, абсолютно нехтуючи безпекою та гідністю людини. Торгівля людьми та незаконне перевезення мігрантів є низькоризиковими та високоприбутковими злочинними видами діяльності, які все частіше використовують складні та технологічні методи для розширення свого охоплення. Торгівля людьми має транснаціональний характер, її жертвами є представники обох статей і різного віку. Особливою формою торгівлі людьми є незаконні угоди щодо людей з метою вилучення органів та анатомічних матеріалів. Встановлено, що за останнє десятиліття в ЄС фіксується значне зростання торгівлі людьми. Істотно погіршив ситуацію початок повномасштабної агресивної війни росії проти України та багатомільйонний потік біженців з України.

The article is devoted to a criminological analysis of the state of human trafficking in the world and in Europe, in particular. On a global scale, organized criminal groups exploit the most vulnerable sections of the population for profit, with complete disregard for human safety and dignity. Human trafficking and migrant smuggling are low-risk, high-profit criminal activities that increasingly use sophisticated and technological methods to expand their reach. Human trafficking has a transnational character, its victims are representatives of both sexes and of different ages. A special form of human trafficking is illegal transactions involving people for the purpose of extracting organs and anatomical materials. It has been established that over the last decade, a significant increase in human trafficking has been recorded in the EU. The situation was significantly worsened by the start of Russia's full-scale aggressive war against Ukraine and the flow of millions of refugees from Ukraine.

Статья посвящена криминологическому анализу состояния торговли людьми в мире и в Европе, в т.ч. В общемировом масштабе организованные преступные группировки используют наиболее уязвимые слои населения для получения прибыли, абсолютно пренебрегая безопасностью и достоинством человека. Торговля людьми и незаконная перевозка мигрантов есть низкорисковыми и высокодоходными преступными видами деятельности, которые все чаще используют сложные и технологические методы для расширение своего охвата. Торговля людьми имеет транснациональный характер, ее жертвами являются представители обоих полов и всех возрастов. Особой формой торговли людьми являются незаконные соглашения в отношении людей с целью изъятия органов и анатомических материалов Установлено, что за последнее десятилетие в ЕС фиксируется значительный рост торговли людьми. Существенно ухудшило ситуацию начало полномасштабной агрессивной войны россии против Украины и многомиллионный поток беженцев из Украины.
Criminology analysis of human trafficking in global and regional dimensions
Keywords: злочинність; торгівля людьми; міграція; експлуатація; проституція; рабство; протидія злочинності; crime; human trafficking; migration; exploitation; prostitution; slavery; combating crime; преступность; торговля людьми; миграция; эксплуатация; проституция; противодействие преступности