До питання проблем проектування сучасних web-базованих інформаційних систем - Магдаліна, І. В.; Mahdalina, I. V.; Кобзев, І. В.; Kobzev, I. V.; Соседка, Ю. Е.; Sosedka, Yu. E. (Право і безпека. - 2010. - № 1 (33). - С. 233-236, 2010)
Розглянуто методи, підходи, моделі та інструментальні засоби, що застосовуються під час розробки баз даних web-базованих інформаційних систем. Розглянуто загальну процедуру створення побудови розподіленої бази даних (РБД) та деталізована процедура побудови канонічної структури РБД.

Methods, approaches, models and tools which are used at elaboration of databases web-oriented informational systems (IS) are considered. Common procedure of the distributed database (DDB) creation and detailed procedure of the construction canonical structure of DDB are researched.

Рассмотрены методы, подходы, модели и инструментальные средства, которые применяются при разработке баз данных web-ориентированных информационных систем (ИС). Рассмотрены общая процедура создания распределенной базы данных (РБД) и детализированная процедура построения канонической структуры РБД.
Keywords: інформаційні системи; information systems; информационные системы; розподілена база даних; distributed database; распределенная база данных; інструментальні засоби; instrumental means; инструментальные средства