Проблеми функціонування закладів вищої освіти в умовах воєнного стану - Бережна, О. М.; Berezhna, O. M. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 17 травн. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 66-70, 2023)
Зазначено, що з початком російської агресії, руйнацією звичного ритму життя, ЗВО стикнулись із новою реальністю, яка потребує пристосування освітнього процесу до нових умов. Одним із заходів, який дозволив продовжити повноцінне функціонування ЗВО, стало його переміщення в безпечні регіони. У своїй діяльності переміщені заклади вищої освіти стикнулись із низкою проблем, таких як: забезпечення безпеки усіх учасників освітнього процесу, організація освітньої діяльності, фінансування та інші питання, які так або інакше впливають на організацію роботи ЗВО на новому місці дислокації

It is noted that with the beginning of Russian aggression, the destruction of the usual rhythm of life, institutions of higher education faced a new a reality that requires adaptation of the educational process to new conditions. One of the measures that allowed continuing the full functioning of the ZVO was its relocation to safe regions. In the course of their activities, displaced higher education institutions faced a number of problems, such as: ensuring the safety of all participants in the educational process, organizing educational activities, financing and other issues that in one way or another affect the organization the work of the ZVO at the new place of deployment.

Отмечено, что с началом российской агрессии, нарушением привычного ритма жизни, учреждения высшего образования столкнулись с новой реальностью, требующей приспособления образовательного процесса к новым условиям. Одной из мер, позволивших продолжить полноценное функционирование ЗВО, стало его перемещение в безопасные регионы. В своей деятельности перемещенные учреждения высшего образования столкнулись с рядом проблем, таких как обеспечение безопасности всех участников образовательного процесса, организация образовательной деятельности, финансирование и другие вопросы, так или иначе влияющие на организацию работы ЗВО на новом месте дислокации.
Keywords: заклади вищої освіти; institutions of higher education; заведения высшего образования; Харківський національний університет внутрішніх справ; Kharkiv National University of Internal Affairs; Харьковский национальный университет внутренних дел; освітній процес; educational process; образовательный процесс; воєнний стан; martial law; военное положение