Ефективність діяльності Національної поліції України у контексті забезпечення громадської безпеки в умовах воєнних дій - Зінченко, Д. А.; Zinchenko, D. A.; Данііл Зінченко (Безпекова ситуація в Україні в умовах війни: стан, загрози, напрями забезпечення безпеки: зб. тез Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Київ, 27 верес. 2024 р.). – Вінниця : ТВОРИ, 2024. – С. 333-335, 2024)
Ефективність діяльності Національної поліції України у забезпеченні громадської безпеки в умовах воєнного стану є критично важливим аспектом для збереження соціальної стабільності та правопорядку. Сучасна реальність диктує нові виклики, пов’язані з агресією проти України, що вимагає адаптації підходів у виконанні поліцейських функцій. В умовах зростання рівня загроз для населення, зокрема терористичних атак, ракетних ударів та диверсій, Національна поліція виконує важливу роль у запобіганні правопорушенням, захисті громадян та реагуванні на надзвичайні ситуації. Пріоритетними напрямами її роботи є забезпечення громадської безпеки, координація з іншими силовими структурами та підтримка правопорядку в зонах бойових дій. Завдяки підвищенню професійної підготовки особового складу, впровадженню новітніх технологій моніторингу та прогнозування, а також активній співпраці з місцевими громадами, Національна поліція здатна ефективно реагувати на виклики війни. У статті проаналізовано основні показники діяльності поліції, проблеми, які постають перед нею, та перспективи подальшого вдосконалення функціонування. Особливу увагу приділено психологічній підтримці працівників, адже стресові умови роботи вимагають заходів для збереження їхньої працездатності. Окреслено ключові аспекти інтеграції міжнародного досвіду, зокрема у контексті підтримання довіри суспільства та забезпечення прозорості діяльності.

The effectiveness of the National Police of Ukraine in ensuring public safety during wartime is a crucial element in maintaining social stability and law and order. The current reality presents new challenges arising from aggression against Ukraine, requiring adaptive approaches in performing police functions. Amid increasing threats to the population, including terrorist attacks, missile strikes, and sabotage, the National Police plays a key role in preventing crimes, protecting citizens, and responding to emergencies. Priority areas of its work include ensuring public safety, coordinating with other security agencies, and maintaining law and order in combat zones. Through enhanced professional training of personnel, the introduction of advanced monitoring and forecasting technologies, and active collaboration with local communities, the National Police is capable of effectively addressing the challenges of war. This paper analyzes key performance indicators of the police, the challenges they face, and prospects for further improvement of operations. Special attention is given to the psychological support of employees, as the stressful working conditions necessitate measures to preserve their efficiency. Key aspects of integrating international experience are outlined, particularly regarding maintaining public trust and ensuring operational transparency.
Keywords: Національна поліція України; громадська безпека; воєнні дії; правопорядок; професійна підготовка; психологічна підтримка; міжнародний досвід; National Police of Ukraine; public safety; wartime; law and order; professional training; psychological support; international experience; Ukraine