Формування суспільного дошкільного виховання в Україні за часів УНР та на початковому радянському етапі (1917–1921 рр.) - Головко, О. В.; Holovko, O. V.; Олександра Головко (Українська національна революція 1917–1921 рр. – досвід та уроки боротьби за державність : Всеукр. наук. форум, присвяч. 100-й річниці завершення Української національної революції (м. Харків, 25 листоп. 2021 р.). – Харків: ХНУРЕ, 2021. – С. 25-28, 2021)
Відзначено, що короткий період існування УНР позначився певними кроками в галузі суспільного дошкільного виховання. Воно увійшло до державної освітньої системи; були розроблені теоретичні засади створення українського національного дитячого садка. У 1919–1921 роки методика виховання у дошкільних закладах базувалась на загальноєвропейській педагогічній традиції і передбачала виховання у дитини творчих здібностей з урахуванням особистих нахилів.

It was noted that the short period of existence of the Ukrainian People's Republic had certain consequences steps in the field of social preschool education. It entered the state education system; theoretical principles of creation were developed Ukrainian National Kindergarten. In 1919–1921, the method of education in preschool institutions was based on the pan-European pedagogical tradition and provided for the education of children's creative abilities, taking into account personal inclinations.

Отмечено, что короткий период существования УНР ознаменовался определенными шагами в области общественного дошкольного воспитания. Оно вошло в государственной системы образования; были разработаны теоретические основы создания украинского национального детского сада. В 1919–1921 годах методика воспитания в дошкольных учреждениях базировалась на общеевропейской педагогической традиции и предусматривала воспитание у ребенка творческих способностей с учетом личных наклонностей.
Keywords: позашкільна освіта; extracurricular education; внешкольное образование; суспільне дошкільне виховання; public preschool education; общественное дошкольное воспитание; УНР; Українська Народна Республіка; Ukrainian People's Republic; Украинская Народная Республика