Принципи діяльності органів місцевого самоврядування як суб’єктів адміністративного права - Мельничук, В. О.; Melnychuk, V. O. (Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави : тези доп. ХII Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 1 груд. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 57-59, 2023)
Запропоновано створення належної нормативної бази, а саме прийняття закону, що регулюватиме питання організації та проведення місцевих референдумів з врахуванням концепції народовладдя, а саме можливості вільного волевиявлення громадян без можливості необґрунтованого блокування цього процесу зі сторони держави або органів місцевого самоврядування, з реалізацію механізму протидії зловживанням.

It is proposed to create an appropriate regulatory framework, namely the adoption of a law that will regulate the issue of organizing and holding local referendums taking into account the concept of people's power, namely the possibility of free expression of the will of citizens without the possibility of unjustified blocking of this process from the outside state or local self-government bodies, with the implementation of the anti-abuse mechanism.

Предложено создание надлежащей нормативной базы, а именно принятие закона, регулирующего вопросы организации и проведения местных референдумов с учетом концепции народовластия, а именно возможности свободного волеизъявления граждан без возможности необоснованного блокирования этого процесса со стороны.
Keywords: органи місцевого самоврядування; local governments; органы местного самоуправления; принципи; principles; принципы; місцевий референдум; local referendum; местный референдум