Бандурка О. М.: старт України в незалежність - Загуменна, Ю. О.; Zagumenna, Yu. O.; Конопліна, Т. В.; Konoplina, T. V.; Юлія Загуменна (Шлях успіху і перспективи розвитку (до 26 річниці заснування Харківського національного університету внутрішніх справ) : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 20 листоп. 2020 р.). - Харків : ХНУВС, 2020.- С. 197-199., 2020)
Зазначено, що в останні десятиліття активно розвивається так звана альтернативна, або контрфактуальна історія, яка відповідає на питання про те, що було б, якби не було тієї чи іншої особистості. Це дає можливість глибше усвідомити та уяснити роль конкретної людини в історичному процесі. Значний внесок у процес творення незалежної України зробив Олександр Маркович Бандурка, народний депутат України чотирьох скликань, академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, ректор Харківського національного університету внутрішніх справ (1992–2003, 2010–2012 рр.), генерал-полковник міліції. Отмечено, что в последние десятилетия активно развивается так называемая альтернативная или контрфактуальная история, отвечающая на вопрос о том, что было бы, если бы не было той или иной личности. Это позволяет глубже осознать и уяснить роль конкретного человека в историческом процессе. Значительный вклад в процесс создания независимой Украины внес Александр Маркович Бандурка, народный депутат Украины четырех созывов, академик Национальной академии правовых наук Украины, доктор юридических наук, профессор, заслуженный юрист Украины, ректор Харьковского национального университета внутренних дел (1992–2003, 2010–2012 гг.), генерал-полковник милиции. It is noted that in recent decades, the so-called alternative or counterfactual history has been actively developing, answering the question of what would happen if there were no one or another person. This allows a deeper understanding and understanding of the role of a particular person in the historical process. A significant contribution to the process of creating an independent Ukraine was made by Alexander Markovich Bandurka, People's Deputy of Ukraine of four convocations, Academician of the National Academy of Legal Sciences of Ukraine, Doctor of Law, Professor, Honored Lawyer of Ukraine, Rector of the Kharkiv National University of Internal Affairs (1992–2003, 2010–2012). ), colonel-general of militia.
Keywords: Історія держави та права. History of the State and Law. История государства и права; Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; незалежність; независимость; independence; процес творення незалежної України; процесс создания независимой Украины; process of creating an independent Ukraine