Адміністративно-превентивні заходи забезпечення безпеки дорожнього руху Національною поліцією України - Прокопенко, О. Ю.; Prokopenko, O. Y.; ORCID: http://orcid.org/0000-0001-5826-7830; Комзюк, М. А.; Komziuk, M. A.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-7656-1061 (Підприємництво, господарство і право. – 2021. – № 4. – С. 189-194, 2021)
Актуальність статті полягає в тому, що виконання поліцією покладених на неї обов’язків спрямоване на підтримання законності й правопорядку в державі. Однією зі складових частин правопорядку є забезпечення безпеки дорожнього руху, адже дотримання водіями правил безпеки під час керування автомобілем дає змогу запобігти травматизму та пошкодження майна учасників дорожнього руху. Поліція уповноважена вживати різних заходів для забезпечення безпеки дорожнього руху, зокрема адміністративно-превентивних, тому вивчення специфіки та підстав вжиття адміністративно-превентивних заходів забезпечення безпеки дорожнього руху є актуальним. Статтю присвячено вивченню правового регулювання адміністративних превентивних заходів забезпечення безпеки дорожнього руху Національною поліцією України. Досліджено такі превентивні заходи, як зупинка та огляд транспортного засобу, обмеження пересування транспортного засобу. Визначено, що адміністративно-превентивні заходи забезпечення безпеки дорожнього руху – це встановлені нормами законодавства адміністративно-правові засоби впливу на учасників дорожнього руху, які застосовуються працівниками поліції у встановленому порядку для попередження дорожньо-транспортних пригод та запобігання травматизму. Ознаки таких заходів полягають у тому, що вони застосовуються працівниками поліції від імені держави, а для їх застосування мають бути підстави, передбачені законодавством, порядок застосування превентивних поліцейських заходів встановлений законом. Запропоновані зміни до законодавчих актів, які регулюють вжиття адміністративно-превентивних заходів у сфері безпеки дорожнього руху. Зроблено висновок, що превентивними поліцейськими заходами у сфері забезпечення дорожнього руху є зупинка транспортного засобу, вимога залишити місце та обмеження доступу до визначеної території, обмеження пересування транспортного засобу, застосування технічних приладів і технічних засобів, що мають функції відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, перевірка документів та опитування особи.

The relevance of the article is that the performance of police duties is aimed at maintaining law and order in the state. One of the components of law and order is road safety. After all, observance of safety rules by drivers while driving allows preventing injuries and damaging to the property of road users. The police are authorized to take various measures to ensure road safety, including administrative and preventive. That is why the study of the specifics and grounds for the application of administrative and preventive measures to ensure road safety is relevant. The article is devoted to the study of the legal regulation of administrative and preventive measures to ensure road safety by the National Police of Ukraine. Such preventive measures as stopping and inspecting a vehicle, restricting the movement of a vehicle and others have been investigated. It has been determined that administrative and preventive measures to ensure road safety are administrative and legal means of influence on road users established by the norms of legislation, which are used by police officers in the prescribed manner to prevent road accidents and injuries. The features of such measures are that they are applied by police officers on behalf of the state, for their application there must be grounds provided by law; the procedure for the application of preventive police measures is established by law. Changes to legislative acts that regulate the application of administrative and preventive measures in the field of road safety are proposed. It is concluded that preventive police measures in the field of road traffic are stopping the vehicle, the requirement to leave the place and restrict access to a certain area, restricting the movement of the vehicle, the use of technical devices and equipment with video recording, photography and filming, checking documents and interviewing a person.

Актуальность статьи заключается в том, что выполнение полицией возложенных на нее обязанностей направлено на поддержание законности и правопорядка в государстве. Одной из составных частей правопорядка является обеспечение безопасности дорожного движения, ведь соблюдение водителями правил безопасности при управлении автомобилем позволяет предотвратить травматизм и повреждения имущества участников дорожного движения. Полиция уполномочена принимать различные меры для обеспечения безопасности дорожного движения, в частности административно-превентивные, поэтому изучение специфики и оснований принятия административно-превентивных мер обеспечения безопасности дорожного движения является актуальным. Статья посвящена изучению правового регулирования административных превентивных мер обеспечения безопасности дорожного движения Национальной полицией Украины. Исследованы такие превентивные меры, как остановка и осмотр транспортного средства, ограничения передвижения транспортного средства. Определено, что административно-превентивные меры обеспечения безопасности дорожного движения - это установленные нормами законодательства административно-правовые средства воздействия на участников дорожного движения, применяются работниками полиции в установленном порядке для предупреждения дорожно-транспортных происшествий и предотвращения травматизма. Признаки таких мероприятий состоит в том, что они применяются работниками полиции от имени государства, а для их применения должны быть основания, предусмотренные законодательством, порядок применения превентивных полицейских мер установленный законом. Предложены изменения в законодательные акты, регулирующие принятие административно-превентивных мер в сфере безопасности дорожного движения. Сделан вывод, что превентивными полицейскими мерами в сфере обеспечения дорожного движения является остановка транспортного средства, требование оставить место и ограничения доступа к определенной территории, ограничения передвижения транспортного средства, применение технических приборов и технических средств, имеющих функции видеозаписи, средств фото- и киносъемки, проверка документов и опрос лица.
Administrative and preventive measures to ensure road safety by the National Police of Ukraine
Прокопенко, О. Ю. Адміністративно-превентивні заходи забезпечення безпеки дорожнього руху Національною поліцією України / Олексій Прокопенко, Микола Комзюк // Підприємництво, господарство і право. – 2021. – № 4. – С. 189-194. – DOI: https://doi.org/10.32849/2663-5313/2021.4.28.
Keywords: Адміністративне право та процес. Administrative Law and Procedure. Административное право и процесс; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; превентивні заходи; дорожній рух; поліція; транспортний засіб; превентивные меры; дорожном движении; полиция; транспортное средство; preventive measures; road traffic; police; vehicle; Національна поліція України. National police of Ukraine. Национальная полиция Украины; National police of Ukraine; Национальная полиция Украины; Державне адміністративне управління. Адміністративна діяльність. State Administration. Administrative Activity. Государственное административное управление. Административная деятельность