Legal status of state gambling authorities in european countries: prospects for Ukraine - Zozulia, O. I.; Зозуля, О. І.; Zozulia, I. V.; Зозуля, І. В.; Profatilo, K. V.; Профатіло, К. В.; Олександр Зозуля; Зозуля Ігор (Revista Do Curso De Direito Do UNIFOR. – Vol. 15, № 1. – P. 171–193, 2024)
У статті проаналізовано різноманіття підходів до організації діяльності державних регуляторів у сфері азартних ігор та лотерей у країнах Європи, їх спільні риси та відмінності, переваги та недоліки. Враховуючи унікальність підходів до організації державного регулювання у сфері азартних ігор та лотерей, схожість окремих умов і принципів, а також перспективи використання в Україні, особливу увагу приділено відповідному досвіду Бельгії, Нідерландів. , Німеччина, Велика Британія, Франція, Швейцарія та інші. Встановлено, що європейський досвід організації діяльності державного регулятора у сфері азартних ігор та лотерей виявляє значні відмінності у підходах до державного регулювання у сфері грального бізнесу щодо правових засад, підпорядкованості, підзвітності, порядку формування та склад державного регулятора, обсяг його повноважень тощо. Незважаючи на такі відмінності, державне регулювання у сфері грального бізнесу зазвичай покладено на окремий колегіальний державний орган, наділений широкими регуляторними, ліцензійними, контрольними та іншими повноваженнями. Зроблено висновки щодо доцільності застосування відповідного європейського досвіду в контексті вдосконалення правового регулювання діяльності Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей в Україні.

This article analyzes the diversity of approaches to the organization of activities of state regulators in the field of gambling and lotteries in European countries, their common features and differences, advantages and shortcomings. Given the uniqueness of approaches to the organization of state regulation in the field of gambling and lotteries, the similarity of some conditions and principles, as well as the prospects of use in Ukraine, special attention is paid to the relevant experience of Belgium, the Netherlands, Germany, the United Kingdom, France, Switzerland and others. It has been established that the European experience of organizing the activities of the state regulator in the field of gambling and lotteries reveals significant differences in approaches to state regulation in the field of gambling business regarding legal bases, subordination, accountability, the order of formation and composition of the state regulator, the scope of its powers, etc. Despite such differences, state regulation in the field of gambling business is usually entrusted to a separate collegial state body endowed with broad regulatory, licensing, control and other powers. Conclusions are made about the expediency of applying relevant European experience in the context of improving the legal regulation of the Commission for Regulation of Gambling and Lotteries in Ukraine.

В статье анализируется многообразие подходов к организации деятельности государственных регуляторов в сфере азартных игр и лотерей в европейских странах, их общие черты и различия, преимущества и недостатки. Учитывая уникальность подходов к организации государственного регулирования в сфере азартных игр и лотерей, схожесть некоторых условий и принципов, а также перспективность использования в Украине, особое внимание уделено соответствующему опыту Бельгии, Нидерландов, Германии, Великобритании, Франции, Швейцарии и др. Установлено, что европейский опыт организации деятельности государственного регулятора в сфере азартных игр и лотерей обнаруживает существенные различия в подходах к государственному регулированию в сфере игорного бизнеса относительно правовых основ, подчиненности, подотчетности, порядка формирования и состава государственного регулятора, объема его полномочий и т. д. Несмотря на такие различия, государственное регулирование в сфере игорного бизнеса, как правило, возлагается на отдельный коллегиальный государственный орган, наделенный широкими регулятивными, лицензионными, контрольными и другими полномочиями. Сделаны выводы о целесообразности использования соответствующего европейского опыта в контексте совершенствования правового регулирования деятельности Комиссии по регулированию азартных игр и лотерей в Украине.

Este artigo analisa a diversidade de abordagens à organização das atividades dos reguladores estatais na área de jogos de azar e loterias nos países europeus, suas características comuns e diferenças, vantagens e deficiências. Dada a singularidade das abordagens para a organização da regulamentação estatal na área de jogos de azar e loterias, a semelhança de algumas condições e princípios, bem como as perspectivas de uso na Ucrânia, atenção especial é dada à experiência relevante da Bélgica, Holanda , Alemanha, Reino Unido, França, Suíça e outros. Ficou estabelecido que a experiência europeia de organização das atividades do regulador estatal no campo de jogos e loterias revela diferenças significativas nas abordagens da regulamentação estatal no campo de negócios de jogos de azar em relação a bases legais, subordinação, responsabilidade, ordem de formação e composição do regulador estadual, o escopo de seus poderes, etc. Apesar dessas diferenças, a regulamentação do estado no campo do negócio de jogos de azar é, geralmente, confiada a um órgão estadual colegiado separado, dotado de amplos poderes regulatórios, de licenciamento, controle e outros. São feitas conclusões sobre a conveniência de aplicar a experiência europeia relevante no contexto de melhorar a regulamentação legal da Comissão de Regulamentação de Jogos de Azar e Loterias na Ucrânia.
Keywords: publikatsii u WoS; Ukraine; gambling; lotteries; commission; authority; legal status; regulation; state policy; European countries; Україна; азартні ігри; лотереї; комісія; авторитет; правовий статус; правове регулювання; державна політика; країни Європи; азартные игры; лотереи