Особливості прояву лідерських властивостей у гендерному аспекті - Стогній, А. В.; Stohnii, A. V. (Актуальні напрями практичної психології і психотерапії : матеріали VIII Міжнар. наук.- практ. конф. молодих вчених, студентів та аспірантів (м. Харків, 16 груд. 2020 р.). - Харків: ХНУВС, 2020. - С. 171 - 175., 2020)
В статті розкрито особливості лідерських властивостей у гендерному аспекті. Лідер – це, перш за все, людина, на поведінку якої орієнтовані члени групи; саме вона задає тон і якийсь стандарт поведінки, визначаючи цілі і завдання групи. Саме вона має психологічне право примусити членів групи виконувати поставлені перед ним завдання. Іншими словами, лідер володіє владою. І, нарешті, найголовніше – лідер бере на себе відповідальність за групу людей і за її дії. Раніше вважалося, що лідером може бути тільки чоловіки, бо хто як не вони буде брати на себе відповідальність за будь-яку ситуацію, за сім'ю, за підлеглих на роботі і тому інше. Але у наш час лідерами стають не тільки чоловіки, як переважно було раніше, а й жінки. Тому що, у чоловіка і у жінки різні погляди на світ, на працю, на якісь певні речі. Саме це почало сприяти бурхливому розвитку гендерних властивостей в лідерських аспектах. В статье раскрыты особенности лидерских свойств гендерного аспекта. Лидер – это, прежде всего, человек, на поведение которой ориентированы члены группы; именно он задает тон и некий стандарт поведения, определяя цели и задачи группы. Именно он имеет психологическое право заставить членов группы выполнять поставленные перед ним задачи. Другими словами, лидер владеет властью. И, наконец, самое главное – лидер берет на себя ответственность за группу людей и ее действия. Раньше считалось, что лидером могут быть только мужчины, ибо кто как не они будут брать на себя ответственность за любую ситуацию, за семью, за подчиненных на работе и т.д. Но в наше время лидерами становятся не не только мужчины, как преимущественно было раньше, но и женщины. Потому что, у мужчины и у женщины разные взгляды на мир, на труд, на какие-то определенные вещи. Именно это начало способствовать бурному развитию гендерных свойств в лидерских аспектах. The article reveals the features of leadership qualities in the gender aspect. The leader is, first of all, the person, on the behavior of which group members are oriented; it is she who sets the tone and some standard behavior, defining the goals and objectives of the group. It is she who has the psychological the right to compel members of the group to perform the tasks assigned to him. In other words, the leader has power. And, finally, the most important thing - the leader takes take responsibility for a group of people and for its actions. Previously, it was believed that the leader could only be men, because who does not they will take responsibility for any situation, for the family, for subordinates at work and so on. But nowadays they do not become leaders not only men, as was the case before, but also women. Because, at the husband and at women have different views on the world, on work, on certain things. That's where it started to promote the rapid development of gender characteristics in leadership aspects.
Стогній А.В. Особливості прояву лідерських властивостей у гендерному аспекті / А.В. Стогній // Актуальні напрями практичної психології і психотерапії : матеріали VIII Міжнар. наук.- практ. конф. молодих вчених, студентів та аспірантів (м. Харків, 16 груд. 2020 р.). - Харків: ХНУВС, 2020. - С. 171 - 175.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Психологія. Рsychology. Психология; лідерські властивості; гендерний аспект; гендерна психологія; лідер; лидерские свойства; гендерный аспект; гендерная психология; лидер; leadership qualities; gender aspect; gender psychology; leader