Компетентність у підготовці майбутніх офіцерів з морально-психологічного забезпечення на військовій кафедрі університету - Бабак, С. А.; Babak, S. A.; ORCID: https://orcid.org/0000-0002-2248-454X; Стаднік, А. В.; Stadnik, A. V.; ORCID: https://orcid.org/0000-0002-1472-4224; Немінський, І. В.; Neminskyi, I. V.; ORCID: https://orcid.org/0000-0001-8547-9839 (International Journal of Education and Science, 4(1), 33–40, 2021)
Вступ: Підготовка майбутніх офіцерів структур морально-психологічного забезпечення на військовій кафедрі університету передбачає формування знань, умінь, навичок, професійно-особистісних психологічних якостей, набутих у процесі фахової підготовки, що забезпечують здатність постійно здійснювати психологічний вплив на підпорядкований підрозділ шляхом виконання функціональних обов’язків. Мета: Визначити психологічні умови формування професійних компетентностей майбутніх офіцерів з морально-психологічного забезпечення під час навчання на військовій кафедрі університету, на основі аналізу та висновків створити структурну схему їх формування. Матеріали і Методи: Методологія дослідження базується на теоретичному та практичному досвіді, аналізі спеціальної психологічної літератури, вивченні й узагальненні професійного досвіду у Збройних Силах України та інших військових формуваннях. Результати: Визначено, що матриця офіцера з морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України утворюється із загальних, спеціальних та головних (психологічне вивчення, психологічна підготовка, психологічний супровід, відновлення (реабілітація) знань, умінь та навичок. Запропонована структурна схема формування професійної компетентності майбутніх офіцерів з морально-психологічного забезпечення у процесі набуття спроможностей на військовій кафедрі університету складається з наступних блоків: блок необхідних професійних компетентностей, блоки головних, загальних та спеціальних компетентностей, блоки загальних та фахових вимог до підготовки офіцерів з морально-психологічного забезпечення, блок навчально-методичного забезпечення та блок діагностування компетентностей в процесі навчання. Висновки: Визначені психологічні умови формування професійних компетентностей офіцера з морально-психологічного забезпечення розглядаються як ефективний інструментарій організації системи підготовки компетентного професіонала. Запропонована структурна схема є відкритою, постійно розвивається та за необхідністю може бути доповнена новими компонентами в подальшому Введение: Подготовка будущих офицеров структур морально-психологического обеспечения на военной кафедре университета предполагает формирование знаний, умений, навыков, профессионально-личностных психологических качеств, приобретенных в процессе профессиональной подготовки, обеспечивающих способность постоянно осуществлять психологическое воздействие на подчиненное подразделение путем выполнения функциональных обязанностей. Цель: Определить психологические условия формирования профессиональных компетенций будущих офицеров по морально-психологическому обеспечению во время обучения на военной кафедре университета, на основе анализа и выводов создать структурную схему их формирования. Материалы и Методы: Методология исследования базируется на теоретическом и практическом опыте, анализе специальной психологической литературы, изучении и обобщении профессионального опыта в Вооруженных Силах Украины и других военных формированиях. Результаты: Определено, что матрица офицера по морально-психологическому обеспечению Вооруженных Сил Украины образуется из общих, специальных и главных (психологическое изучение, психологическая подготовка, психологическое сопровождение, восстановление (реабилитация) знаниях, умениях и навыках. Предложенная структурная схема формирования профессиональной компетентности будущих офицеров по морально-психологическому обеспечению в процессе приобретения возможностей на военной кафедре университета состоит из следующих блоков: блок необходимых профессиональных компетенций, блоки главных, общих и специальных компетенций, блоки общих и профессиональных требований к подготовке офицеров по морально-психологическому обеспечению, блок учебно-методического обеспечения и блок диагностирования компетенций в процессе обучения. Выводы: Определенные психологические условия формирования профессиональных компетентностей офицера по морально-психологическому обеспечению рассматриваются как эффективный инструментарий организации системы подготовки компетентного специалиста. Предложенная структурная схема является открытой, постоянно развивается и при необходимости может быть дополнена новыми компонентами в дальнейшем. Background: Training of future officers of moral-psychological support at the military department of the university involves the formation of knowledge, skills, professional and personal psychological qualities acquired in the process of professional training, providing the ability to constantly exert psychological influence on the subordinate unit by performing functional duties. Purpose: To determine the psychological conditions for the formation of future officers’ professional competencies on moral-psychological support during training at the military department of the university, based on analysis and conclusions to create a structural scheme of their formation. Materials and Methods: Research methodology is based on theoretical and practical experience, analysis of special psychological literature study and generalization of professional experience in the Armed Forces of Ukraine and other military formations. Results: The developed matrix of the officer for moral-psychological support of the Armed Forces of Ukraine is formed from general, special and main (psychological study, psychological training, psychological support, recovery (rehabilitation) knowledge, skills and abilities. The proposed structural scheme for the formation of future officers’ professional competence on moral-psychological support in the process of acquiring capabilities at the military department of the university consists of the following blocks: the necessary professional competencies; main, general and special competencies; general and professional requirements for the training of officers for moral and psychological support; educational and methodical support; diagnosing competencies in the learning process. Conclusions: Determined psychological conditions for the formation of the officer’ professional competencies on moral-psychological support is an effective tool for organizing a system of training a competent professional. The proposed block diagram is open, constantly evolving, and, if necessary, can be supplemented with new components in the future.
Competence in Training Future Officers for Moral and Psychological Support at the Military Department of the University (in Ukrainian)
Babak, S. A., Stadnik, A. V., & Neminskyi, I. V. (2021). Kompetentnist u pidhotovtsi maibutnikh ofitseriv z moralno-psykholohichnoho zabezpechennia na viiskovii kafedri universytetu [Competence in training future officers for moral and psychological support at the military department of the university]. International Journal of Education and Science, 4(1), 33–40. https://doi.org/10.26697/ijes.2021.1.4 [in Ukrainian]
Keywords: освіта; психологічне забезпечення; професійна компетентність; структурна схема; офіцери; образование; психологическое обеспечение; профессиональная компетентность; структурная схема; офицеры; education; psychological support; professional competence; block diagram; officers