A cost-benefit analysis of preconditions and predicted effects from e-voting implementation in Ukraine - Sadykova, Y. M.; Садикова, Я. М.; Садыкова, Я. М.; ResearcherID: D-1543-2018; Starynskyi, M. V.; Horobets, N. O.; Горобець, Н. О.; Zhornokui, Yu. M.; Жорнокуй, Ю. М.; Наталія Горобець; Жорнокуй Юрій Михайлович (Trames-Journal of the Humanities and Social Sciences. – 2018. – Vol. 22(72/67), Issue 3. – Р. 257–271, 2018)
Питання впровадження інформаційних технологій у виборчий процес залишається предметом обговорення і в Україні. Немає чіткої позиції щодо запровадження електронного голосування як елемента електронної демократії. Аналіз існуючої практики впровадження систем електронного голосування та визначення можливих наслідків може бути засобом прийняття рішень. Для цього було обрано параметричний підхід. Такий аналіз здійснюється на підставі даних Естонії, яка вже запровадила систему електронного голосування з відповідною екстраполяцією отриманих даних щодо України. Прогнозовані наслідки впровадження електронного голосування в Україні можуть бути визначені у збільшенні нормативного електорального навантаження на виборчі дільниці, а фактична виборча навантаження зменшується, а рівень довіри та доступу до виборів зростає. Зміни активної участі населення в політичних процесах через впровадження електронного голосування наразі неможливо оцінити.

The issue of implementing information technology in the electoral process remains a subject of discussion also in Ukraine. There is no clear position regarding the introduction of e-voting as an element of e-democracy. The analysis of the existing practice of introducing e-voting systems and identifying the possible effects can be the means for making decisions. For this analysis a parametric approach was chosen. Such an analysis is carried out on the basis of Estonia's data, which already introduced an e-voting system with an appropriate extrapolation of the received data concerning Ukraine. The predicted effects of implementing e-voting in Ukraine can be defined in increasing normative electoral load on the polling divisions while the actual electoral load is reduced and the level of trust and access to elections increases. The changes of the active participation of the population in political processes due e-voting introduction are not possible to evaluate at present.

Вопрос внедрения информационных технологий в избирательный процесс остается предметом обсуждения и в Украине. Нет четкой позиции относительно введения электронного голосования как элемента электронной демократии. Анализ существующей практики внедрения систем электронного голосования и выявления возможных последствий может быть средством для принятия решений. Для этого анализа был выбран параметрический подход. Такой анализ проводится на основе данных Эстонии, где уже внедрена система электронного голосования с соответствующей экстраполяцией полученных данных об Украине. Прогнозируемые последствия внедрения электронного голосования в Украине могут быть определены в увеличении нормативной избирательной нагрузки на избирательные участки, в то время как фактическая избирательная нагрузка снижается, а уровень доверия и доступа к выборам возрастает. Изменения активного участия населения в политических процессах в связи с внедрением электронного голосования в настоящее время оценить невозможно.
Keywords: publikatsii u zarubizhnomu vydanni; publikatsii u Scopus; information technology; e-voting; cost-benefit analysis; advantages and disadvantages of e-voting; democratization; e-voting preconditions; electoral process; Україна. Ukraine. Украина; Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; виборче право; електронна демократія; зарубіжний досвід; зарубежный опыт; foreign experience; Эстония; Estonia; Естонія; електронне голосування; аналіз витрат та вигод; демократизація; е-голосування; электронное голосование; анализ затрат и выгод; демократизация; publikatsii u WoS