Концептуальні основи державної податкової політики на українських землях у складі Російської імперії - Гуфман, Г. Л.; Hufman, H. L. (Юридична наука. - 2019. - № 2 (92). - С. 386-393, 2019)
Досліджено концептуальні основи державної політики на українських територіях у складі Російської імперії в їх історико-правовому осяганні. Встановлено, що найбільш важливим при осмисленні державної політики у сфері оподаткування у XVIII столітті є те, що після початку правління імператора Петра І вся політика була направлена на підвищення рівня державної казни будь-якими методами, що негативно відобразилось на суспільному житті пересічних громадян. В подальшому державна політика у сфері оподаткування починає набувати ще більшого загострення та посилення внаслідок реформування окремих напрямків поповнення бюджету за результатами значного збільшення кількості платників податків в контексті реалізації податкової реформи.

The scientific article is devoted to a research of conceptual bases of public policy in the ukrainian territories as a part of the Russian Empire. It established that the most important at judgment of public policy in the sphere of taxation in the 18th century is that after the beginning of government of the emperor Peter I and all policy was directed to increase in level of the state treasury by any methods that negatively affected public life of ordinary citizens. Further public policy in the sphere of taxation begins to get to a bigger aggravation and strengthening’s during reforming of the separate directions of replenishment of the budget for results of significant increase in number of taxpayers in the context of realization of tax reform. However, the specified measures were realized not due to inclusion of new population groups in the list of taxpayers, and owing to change of units of taxation. Payers who hid the financial position for a long time and avoided considerable tax craws weights under the direction of army. The essence of all tax reform came down to the maximum coverage tax tingly one and all population that was provided by carrying out audits by military groups. As a result such measures became result unprecedented on scales in the history of check of all population in which both financial, and social aspects faced.

Исследованы концептуальные основы государственной политики на украинских территориях в составе Российской империи в их историко-правовом постижении. Установлено, что наиболее важным при осмыслении государственной политики в сфере налогообложения в XVIII веке является то, что после правления императора Петра I вся политика была направлена ​​на повышение уровня государственной казны любыми методами, что негативно отразилось на общественной жизни рядовых граждан. В дальнейшем государственная политика в сфере налогообложения начинает приобретать еще большее обострение и усиление вследствие реформирования отдельных направлений пополнения бюджета по результатам значительного увеличения количества налогоплательщиков в контексте реализации налоговой реформы.
Conceptual bases of the state tax policy on the Ukrainian lands as a part of the Russian empire
Концептуальные основы государственной налоговой политики на украинских землях в составе Российской империи
Гуфман, Г. Л. Концептуальні основи державної податкової політики на українських землях у складі Російської імперії / Гуфман Г. Л. // Юридична наука. - 2019. - № 2 (92). - С. 386-393.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Історія. History. История; Фінансове право. Бюджетне право. Банківське право. Financis Law. Budget Law. Banking Law. Финансовое право. Бюджетное право. Банковское право; Податкове право. Tax law. Налоговое право; історико-правовий аналіз; historical and legal analysis; историко-правовой анализ; державна політика; state policy; государственная политика; оподаткування; taxation; налогообложение; політико-правова думка; political and legal opinion; политико-правовая мысль; українські землі у складі Російської імперії