Використання спеціальних знань при розслідуванні порушень законів та звичаїв війни - Сокуренко, В. В.; Sokurenko, V. V.; Valerii Sokurenko (Теоретико-прикладні проблеми кримінального процесу та криміналістики в умовах воєнного стану : тези доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кам’янець-Подільський, 24 листоп. 2023 р.). – Кам’янець-Подільський : ХНУВС, 2023. – С. 19-21, 2023)
Підкреслено, що ефективне розслідування порушень законів та звичаїв війни неможливе без використання спеціальних знань. Залучення фахівців із різних галузей знань із вказаної категорії злочинів має свої особливості, що викликано характеристикою кримінальних правопорушень та характеристикою процесу їх розслідування. Наголошено, особливості використання спеціальних знань при розслідуванні порушень законів та звичаїв війни визначаються типовими слідчими ситуаціями і механізмом злочинної діяльності.

It is emphasized that effective investigation of violations of the laws and customs of war is impossible without the use of special knowledge. The involvement of specialists from various fields of knowledge in the specified category of crimes has its own characteristics, which is caused by the characteristics of criminal offenses and the characteristics of the process of their investigation. It is emphasized that the peculiarities of the use of special knowledge in the investigation of violations of the laws and customs of war are determined by typical investigative situations and the mechanism of criminal activity.

Подчеркнуто, что эффективное расследование нарушений законов и обычаев войны невозможно без использования специальных знаний. Привлечение специалистов из разных областей знаний по указанной категории преступлений имеет свои особенности, что вызвано характеристикой уголовных правонарушений и характеристикой их расследования. Отмечено, что особенности использования специальных знаний при расследовании нарушений законов и обычаев войны определяются типичными следственными ситуациями и механизмом преступной деятельности.
Keywords: використання спеціальних знань; use of special knowledge; использование специальных знаний; розслідування порушень законів та звичаїв війни; investigation of violations of the laws and customs of war; расследование нарушений законов и обычаев войны; типові слідчі ситуації; typical investigative situations; типичные следственные ситуации