Щодо превентивного впливу цивільно-правової відповідальності - Тутова, Ю. В.; Tutova, Yu. V.; Юлія Тутова (Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. 99-й річниці від дня народження О. А. Пушкіна (м. Вінниця, 24 трав. 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 345-347, 2024)
Зазначено, що превентивний вплив цивільно-правової відповідальності пов’язаний із чітким формуванням цивільно-правових обов’язків, оскільки чітке розуміння особою висунутих до неї вимог уже є гарантією запобігання правопорушенням. Диспозиція цивільно-правової норми переконує суб’єкта діяти правомірно, тим саме виступаючи як превентивний вплив, що діє на свідомість суб’єктів цивільних правовідносин.

It is noted that the preventive effect of civil liability is related to the clear formation of civil duties, since a person's clear understanding of the demands placed on him is already a guarantee of the prevention of offenses. The disposition of the civil legal norm convinces the subject to act lawfully, thereby acting as a preventive influence acting on the consciousness of the subjects of civil legal relations.

Отмечено, что превентивное влияние гражданско-правовой ответственности связано с четким формированием гражданско-правовых обязанностей, поскольку четкое понимание лицом предъявляемых к ней требований уже является гарантией предотвращения правонарушений. Диспозиция гражданско-правовой нормы убеждает субъекта действовать правомерно, тем самым выступая как превентивное влияние, действующее на сознание субъектов гражданских правоотношений.
Keywords: учасники цивільних правовідносин; превентивний вплив; цивільно-правова відповідальність; participants in civil legal relations; preventive influence; civil liability; участники гражданских правоотношений; превентивное влияние; гражданско-правовая ответственность