До питання використання спеціальних психіатричних і психологічних знань під час розслідування злочинів проти життя та здоров’я особи - Хорошун, Д. В.; Khoroshun, D. V. (Теоретико-прикладні проблеми кримінального процесу та криміналістики в умовах воєнного стану : тези доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кам’янець-Подільський, 24 листоп. 2023 р.). – Кам’янець-Подільський : ХНУВС, 2023. – С. 478-481, 2023)
Відзначено, що вагому роль у розслідуванні злочинів проти життя та здоров’я особи відіграють спеціальні знання у галузі судовоı̈ психіатріı̈ та психологіı̈. Під час розслідування може виникнути потреба у ı̈х застосуванні в різноманітних формах, серед яких типовими є судова експертиза та залучення спеціаліста відповідного фаху до участі в слідчих (розшукових) діях і для надання консультаційноı̈ допомоги.

It was noted that special knowledge in the field of forensic psychiatry and psychology plays an important role in the investigation of crimes against a person's life and health. During the investigation, there may be a need for their application in various forms, typical of which are forensic examination and the involvement of a specialist in the relevant field to participate in investigative (search) actions and to provide consulting assistance.

Отмечено, что весомую роль в расследовании преступлений против жизни и здоровья личности играют специальные знания в области судебной психиатрии и психологии. Во время расследования может возникнуть потребность в их применении в различных формах, среди которых типичны судебная экспертиза и привлечение специалиста соответствующей специальности к участию в следственных (розыскных) действиях и для оказания консультационной помощи.
Keywords: кримінальне провадження; criminal proceedings; уголовное производство; використання спеціальних знань; use of special knowledge; использование специальных знаний; розслідування злочинів проти життя та здоров’я; investigation of crimes against life and health; расследование преступлений против жизни и здоровья; судово-психіатрична експертиза; forensic psychiatric examination; судебно-психиатрическая экспертиза