Особливості спрощеного режиму регулювання трудових відносин - Косінцев, К. В.; Kosintsev, K. V. (Гуманітарні аспекти цифрового суспільства : тези доп. учасників міжн. наук.-практ. конф. (м. Харків, 8 груд. 2022 р.). - Харків: НДІ ППС, 2022. - С. 111-114, 2022)
Зазначено, що спрощений режим регулювання трудових правовідносин є особливою, спеціально регламентованою окремими нормами КЗпП моделлю формування відносин між працівником та роботодавцем, в якій втілюється можливість договірного визначення процесу праці, а також взаємних правомочностей сторін.

It is noted that the simplified mode of regulation of labor relations is a special, specially regulated by separate norms of the Labor Code, a model of the formation of relations between the employee and the employer, which embodies the possibility of contractual determination of the labor process, as well as the mutual powers of the parties.

Упрощенный режим регулирования трудовых правоотношений является особой, специально регламентированной отдельными нормами КЗоТ моделью формирования отношений между работником и работодателем, в которой воплощается возможность договорного определения процесса труда, а также взаимных правомочностей сторон.
Keywords: трудові правовідносини; спрощений режим регулювання; працівник; роботодавець; labor relations; simplified adjustment mode; employee; employer; трудовые правоотношения; упрощенный режим регулирования; работник; работодатель