Особливості взаємозв'язку емоційного інтелекту та типів орієнтацій у важких ситуаціях у працівників сектору безпеки та оборони - Філоненко, В. М.; Filonenko, V. M. (Перспективи та інновації науки. - 2024. - № 8(42). - С. 919-931, 2024)
У статті наведені результати емпіричного дослідження взаємозв'язків компетенцій емоційного інтелекту та типів орієнтації у важких ситуаціях у працівників сектору безпеки та охорони. Зазначено, що екстремальні умови професійної діяльності працівників поліції та військовослужбовців сповнені афективно напруженими ситуаціями, постійним ризиком для життя та здоров'я, вимагають досконалої здатності до подолання стресу та переробки негативних емоцій після травмівних подій. Для подолання емоційного стресу необхідним є психологічний механізм забезпечення уміння когнітивного опрацювання емоційних переживань, яке забезпечує емоційний інтелект (ЕІ). Підкреслено, що дефіцититарність ЕІ провокує депресію, тривогу, конфліктність, насильство, агресію, асоціальну та протиправну поведінку тощо. У дослідженні було використано коротку форму методики для оцінки емоційного інтелекту (ЕІ) за моделлю Р. Бар-Она - опитувальник EQi:S, а також, опитувальник «Типи орієнтацій у важких ситуаціях (ТОВС)». Статистична обробка результатів здійснювалася із застосуванням коефіцієнта рангової кореляції. Вибірку склали 182 працівники сектору безпеки та оборони, що були розподілені на дві групи: до першої увійшли 100 працівників поліції, до другої — 82 військовослужбовця. Було встановлено, що за внутрішньоособистісним компонентом ЕІ найбільш активно у поліцейських з орієнтаціями на сигнали загрози, на можливості та перешкоди взаємодіє емоційна самосвідомість, яка у військовослужбовців пов'язана лише з орієнтацією на перешкоди. Щодо міжособистісного компоненту ЕІ, взаємозв'язок його складових з ТОВС у поліціянтів відбиває позитивну взаємодію орієнтацій на можливості та перешкоди з компетенціями у міжособистісних стосунках, у військовослужбовців — позитивну взаємодію орієнтації на сигнали загрози з емпатією та міжособистісними компетенціями, та негативну взаємодію соціальної відповідальності з орієнтацією на використання копінгу, спрямованого на уникнення складних ситуацій. У компоненті ЕІ «Адаптивність» у групі поліцейських найбільш активно з ТОВС взаємодіє здатність до вирішення проблем. В групі військовослужбовців здатність до вирішення проблем фасілітує орієнтацію на можливості та гальмує схильність до уникнення труднощів, гнучкість позитивно взаємодіє з чутливістю до загрози, а реалістичність — з орієнтацією на перешкоди. Щодо компоненту ЕІ «Управління стресом», її складові більш активно взаємодіють з ТОВС у групі військовослужбовців. Констатовано, що у групі працівників поліції найбільш активно взаємодіють з ТОВС такі компоненти ЕІ як внутрішньоособистісний та «Адаптивність», у групі військовослужбовців - «Управління стресом» та «Адаптивність». Переважна більшість виявлених зв'язків поєднує складові ЕІ з типами орієнтації активності у ситуаціях перешкод і труднощів, спрямованих на зближення з проблемною ситуацією.

The article shows the results of an empirical study of the relationships of emotional intelligence competences and types of orientation in difficult situations in sector sector workers. It is noted that the extreme conditions of the professional activity of police officers and military personnel are full of emotionally stressful situations, constant risk to life and health, and require a perfect ability to cope stress and process negative emotions after traumatic events. To cope emotional stress, a psychological mechanism for ensuring the ability to cognitively process emotional experiences, which provides emotional intelligence (EI), is necessary. It is emphasized that the deficit of EI provokes anxiety, tendency to conflicts, violence, aggression and illegal behavior, etc. The study used a brief form of technique for evaluating emotional intelligence (EI) according to the model R. Bar-on - the EQ-i:S questionnaire, as well as the questionnaire "Types of orientation in difficult situations (TODS)". The statistical processing of the results was carried out with the use of rank correlation. The sample includes 182 security and defense sector employees, which were divided into two groups: the first group included police officers (100 persons), and the second - military personnel (82 persons). It was found that the intrapersonal component of EI in policemen is most active with orientation to signals threats, on opportunities and obstacles interacting emotional self-awareness, which is connected only with the focus on obstacles. Regarding the interpersonal component of EI, the interconnection of its components with the TODS in the police reflects the positive interaction of orientations on opportunities and obstacles with competencies in interpersonal relationship to use coping aimed at avoiding difficult situations. In the component of EI "adaptability" in the group of police officers, the most active with the TODS interacts the ability to solve problems. In the group of military personnel, the ability to solve problems fascilles the orientation to the opportunity and inhibits the tendency to avoid difficulties, flexibility positively in intensifies with sensitivity to the threat, and realism - with the focus on obstacles. Concerning the component of EI "stress management", its components are more actively interacting with the TODS in the group of military personnel. It is stated that in the group of police officers most actively interact with the TODS such components of EI as intrapersonal and "adaptability", in the group of military personnel - "stress management" and "adaptability". The vast majority of the identified relationships combine the components of EI with types of activity orientation in interference situations and difficulties aimed at rapprochement with the problematic situation.

Выявлены корреляционные связи компетенций эмоционального интеллекта и типов ориентации в трудных ситуациях у работников сектора безопасности и обороны.
Features of interrelation of emotional intelligence and types of orientation in difficult situations in security and defense employees
Keywords: агресія; військовослужбовці; емоційний інтелект; конфліктність; копінг; насильство; поліцейські; працівники сектору безпеки та оборони; протиправна поведінка; стрес; aggression; military personnel; emotional intelligence; coping; violence; police officers; employees of the security and defense sector; illegal behavior; stress; tendency to conflicts; агрессия; военнослужащие; эмоциональный интеллект; конфликтность; копинг; насилие; полицейские; работники сектора безопасности и обороны; противоправное поведение; стресс