Кримінально-правова характеристика підкупу працівника підприємства, установи чи організації (ст. 354 КК України) : автореф. дис. - Овод, К. К.; Ovod, K. K.; Овод, Е. К. (Харків, 2017)
Дисертацію присвячено комплексному науковому аналізу складу підкупу працівника підприємства, установи чи організації (ст. 354 КК України), у результаті чого розроблено науково обґрунтовані пропозиції та рекомендації щодо вдосконалення законодавчої регламентації кримінальної відповідальності за цей злочин. У межах дослідження доведено обґрунтованість та відповідність встановлення кримінальної відповідальності за підкуп працівника підприємства, установи чи організації у КК України сучасним загальносвітовим тенденціям протидії корупції. Обґрунтовано необхідність встановлення кримінально-правової охорони не тільки авторитету об’єднань громадян, але й авторитету фізичних осіб, у випадку використання ними найманої праці або виконання робіт чи надання послуг на їх користь іншими фізичними особами. Наведено аргументи щодо розгляду неправомірної вигоди не тільки у якості предмету підкупу, але й засобу вчинення злочину. Визначено, що підкуп є єдиним складним двостороннім злочином, що складається одночасно із надання та одержання неправомірної вигоди, обов’язковою ознакою якого є кореспондуючий умисел сторін. Надано визначення безпосереднього об’єкта злочину, передбаченого ст. 354 КК України, охарактеризовано об’єктивну та суб’єктивну сторони складу, сформульовано визначення поняття «вимагання неправомірної вигоди», спеціального суб’єкта цього злочину. На підставі узагальнення та аналізу вітчизняного законодавства та законодавства зарубіжних країн, а також інших результатів дослідження, сформульовано авторську редакцію ст. 354 КК України.

The thesis is focused on the comprehensive scientific analysis of bribing an employee of an enterprise, institution or organization (the Art. 354 of the Criminal Code of Ukraine). As the result the author has elaborated scientifically grounded propositions and recommendations on improving legislative regulation of the criminal liability for this crime. The author of the research has proved the validity and appropriateness of establishing criminal liability for bribery of employees of enterprises, institutions or organizations in the Criminal Code of Ukraine to modern global tendencies of combating corruption. The author has grounded the necessity of establishing criminal and legal protection of not only the authority of citizens associations, but also the authority of individuals in the case of using of hired labor or performing the works or providing services for their benefit by other individuals. Arguments for consideration of illegal benefit not only as a subject of bribery, but also as a mean of committing a crime, have been provided. It has been determined that bribery is the only complex bilateral offense consisting of both giving and receiving illegal benefits, the mandatory feature of which is the corresponding intent of the parties. The author has provided the definition of the direct object of the crime under the Art. 354 of the Criminal Code of Ukraine, has characterized the objective and the subjective sides of the corpus delicti, has formulated the definition of “extortion of illegal benefit”, special subject of this crime. Based on the generalization and analysis of the domestic legislation and foreign countries’ legislation, as well as other results of the research the author has formulated own revised edition of the art. 354 of the Criminal Code of Ukraine.

Диссертация посвящена комплексному научному анализу состава преступления «Подкуп работника предприятия, учреждения или организации», предусмотренного ст. 354 УК Украины, в результате чего разработаны научно обоснованные предложения и рекомендации по совершенствованию законодательной регламентации уголовной ответственности за это преступление. В рамках работы в результате обобщения и анализа исторического опыта формирования отечественного законодательства и сравнительно-правового исследования законодательства зарубежных стран, доказана обоснованность и соответствие установления уголовной ответственности за подкуп работника предприятия, учреждения или организации в УК Украины современным общемировым тенденциям противодействия коррупции. Обоснована необходимость установления уголовно-правовой охраны не только авторитета объединений граждан, но и отдельных физических лиц при использовании ими чужого труда. Приведены аргументы относительно рассмотрения неправомерной выгоды предметом подкупа только в случае совершения действий, связанных с принятием предложения, обещанием или получением, а также просьбой предоставить такую выгоду, в случае же совершения деяния в форме предложения, обещания или предоставления ее следует считать средством совершения преступления, поскольку предоставляя, обещая или предлагая неправомерную выгоду, виновное лицо вызывает у другого лица конфликт интересов, влияя на совершение или несовершение им необходимого действия. Получило дальнейшее развитие аргументация того, что объективная сторона подкупа как единого сложного двустороннего преступления состоит одновременно из предоставления и получения неправомерной выгоды в связи с выполнением или невыполнением лицом, которое ее получает, определенных действий, которые от него зависят. Рассмотрены особенности форм деяний, конструкции различных составов подкупа, специфика момента окончания преступления. Установлено, что обязательным признаком субъективной составляющей подкупа, как единого сложного двустороннего преступления, является корреспондирующий умысел сторон. Указанный умысел характеризуется тем, что лицо, получающее неправомерную выгоду, осознает как признаки своего деяния, так и все признаки деяния, совершаемого лицом, которое ее предоставляет, и наоборот. Сформулированы понятия «вымогательство неправомерной выгоды» и специального субъекта этого преступления. На основании обобщения и анализа отечественного законодательства и законодательства зарубежных стран, других результатов исследования сформулирована новая редакция ст. 354 УК Украины.
Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук
Уголовно-правовая характеристика подкупа работника предприятия, учреждения или организации (ст. 354 УК Украины)
Овод, К. К. Кримінально-правова характеристика підкупу працівника підприємства, установи чи організації (ст. 354 КК України) : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.08 / Овод Катерина Костянтинівна; МВС України, Харк. нац. ун-т внутр. справ. - Харків, 2017. - 18 с.
Keywords: Кримінальне право. Criminal Law. Уголовное право; Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; Україна. Ukraine. Украина; 12.00.08; неправомірна вигода; обіцянка неправомірної вигоди; одержання обіцянки неправомірної вигоди; підкуп; працівник; пропозиція неправомірної вигоди; корупційні злочини; корупційна злочинність; corruption crime; illegal benefit; corruption; promise for illegal benefit; receiving illegal benefit; bribing; employee; offer of illegal benefit; коррупционная преступность; неправомерная выгода; подкуп; обещание неправомерной выгоды; работник; предложение неправомерной выгоды