Міжнародно-правові аспекти інституту громадянства у контексті європейської правової традиції - Янковський, С. А.; Yankovskyi, S. A. (Форум права. – 2011. – № 3. – С. 909–914, 2011)
Досліджено підходи вчених щодо сутнісних характеристик правового феномену громадянства. Виокремлено характерні ознаки громадянства, котрі дозволяють виділити міжнародно-правову складову даного юридичного явища. На підставі з’ясованих особливостей, встановлено, що завданням міжнародного права в галузі громадянства є встановлення правил, яких держави, у разі їх участі в тих або інших спеціальних міжнародних угодах, повинні дотримуватися при внутрішньому регулюванні громадянства, а метою − надання допомоги державам при поділі усіх фізичних осіб на власних громадян та іноземців.

The characteristics of citizenship, which allows allocating the international legal component of the legal phenomenon identified. Approaches of scientists regarding the essential characteristics of this legal phenomenon are researched. Ascertained on the basis of features, found that the task of international law on citizenship is to establish rules that state if they participate in one or another of special international agreements must comply with domestic regulation of nationality and purpose – to provide assistance to States for the separation of all persons on its own citizens and foreigners.

Выделены характерные признаки гражданства, которые позволяют выделить международно-правовую составляющую данного юридического явления. Исследованы подходы ученых относительно сущностных характеристик данного правового феномена. На основании выясненных особенностей, установлено, что задачей международного права в области гражданства является установление правил, которые государства, в случае их участия в тех или иных специальных международных соглашениях, должны соблюдать при внутреннем регулировании гражданства, а целью – оказание помощи государствам при разделении всех лиц на собственных граждан и иностранцев.
International Legal Aspects of Institute of Citizenship in a Context of the European Legal Tradition
Международно-правовые аспекты института гражданства в контексте европейской правовой традиции
Янковський, С. А. Міжнародно-правові аспекти інституту громадянства у контексті європейської правової традиції [Електронний ресурс] / С. А. Янковський // Форум права. – 2011. – № 3. – С. 909–914. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/ejournals/ FP/2011-3/11jcaept.pdf.
Keywords: Міжнародне право .International Law. Международное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; громадянство; гражданство; citizenship; міжнародно-правове регулювання; международно-правовое регулирование; international and legal acts; множинне громадянство; множественное гражданство