Психологічна підготовка інспекторів Служби освітньої безпеки Національної поліції до комунікації з учасниками освітнього процесу в умовах загрози безпеки - Зінченко, Д. А.; Zinchenko, D. A.; Данііл Зінченко (Формування професійних компетентностей на міждисциплінарній основі в умовах глобальної нестабільності : зб. доп. за результатами наук.-практ. конф. (м. Кам’янське, 10 лют. 2025 р.). - Кам’янське: ГО МОПЛ, 2025. - С. 105-110, 2025)
Психологічна підготовка інспекторів Служби освітньої безпеки Національної поліції до комунікації з учасниками освітнього процесу в умовах загрози безпеки є надзвичайно актуальною проблемою сучасного суспільства. З огляду на те, що освітнє середовище є одним із ключових соціальних інститутів, у якому формується майбутнє покоління, забезпечення його безпеки є стратегічним завданням. Інспектори Служби освітньої безпеки відіграють важливу роль у підтримці правопорядку, профілактиці правопорушень, попередженні кризових ситуацій та налагодженні ефективної взаємодії між педагогічним колективом, учнями, їхніми батьками та правоохоронними органами. Значення психологічної підготовки інспекторів полягає у формуванні у них стійких навичок ефективної комунікації, емоційної саморегуляції, здатності діяти в умовах стресу та кризових ситуацій, а також у розвитку емпатії та навичок активного слухання. З огляду на можливі загрози безпеці в закладах освіти, такі як булінг, кіберзлочинність, акти насильства, терористичні загрози та надзвичайні ситуації, інспектори мають бути готовими не лише фізично, а й психологічно до виконання своїх службових обов’язків. Комплексна психологічна підготовка включає спеціалізоване навчання з конфліктології, кризового менеджменту, стратегій ненасильницького спілкування, а також психолого-педагогічні аспекти взаємодії з дітьми та підлітками. Особливу увагу необхідно приділити роботі з вразливими категоріями осіб, включаючи дітей, які стали жертвами насильства, учнів з девіантною поведінкою, а також тих, хто переживає складні життєві обставини. Розвиток емоційної компетентності інспекторів є ключовим фактором у створенні довірливих відносин із представниками освітнього середовища та забезпеченні ефективного реагування на потенційні загрози. Крім того, важливим аспектом психологічної підготовки є навчання методам профілактики професійного вигорання, оскільки постійний контакт із кризовими ситуаціями та емоційно складними випадками може призводити до виснаження. Впровадження тренінгових програм, спрямованих на формування стресостійкості, розвиток самоконтролю та навичок емоційного відновлення, допоможе знизити рівень професійного стресу та підвищити ефективність виконання посадових обов’язків. Урахування специфіки комунікації інспекторів з різними категоріями учасників освітнього процесу є важливим для забезпечення їхньої безпеки та комфортної взаємодії. Для цього необхідне проведення постійного моніторингу соціально-психологічного клімату в освітніх установах, аналіз конфліктних ситуацій та впровадження нових комунікативних технологій. Використання сучасних підходів у підготовці інспекторів Служби освітньої безпеки сприятиме формуванню безпечного освітнього простору, де учасники навчального процесу почуватимуться захищеними та психологічно комфортними.

The psychological preparation of the inspectors of the Educational Security Service of the National Police for communication with participants in the educational process under security threat conditions is an extremely relevant issue in modern society. Given that the educational environment is one of the key social institutions shaping the future generation, ensuring its security is a strategic task. Inspectors of the Educational Security Service play a crucial role in maintaining public order, preventing offenses, mitigating crisis situations, and fostering effective interaction between the teaching staff, students, their parents, and law enforcement agencies. The importance of psychological preparation lies in the development of strong communication skills, emotional self-regulation, the ability to act under stress and crisis conditions, as well as empathy and active listening skills. Considering potential security threats in educational institutions, such as bullying, cybercrime, acts of violence, terrorist threats, and emergency situations, inspectors must be prepared not only physically but also psychologically to fulfill their duties. Comprehensive psychological training includes specialized education in conflict resolution, crisis management, non-violent communication strategies, and psychological-pedagogical aspects of interacting with children and adolescents. Special attention should be given to working with vulnerable groups, including children who have experienced violence, students with deviant behavior, and those facing difficult life circumstances. Developing the emotional competence of inspectors is a key factor in establishing trust-based relationships with representatives of the educational environment and ensuring an effective response to potential threats. Additionally, an essential aspect of psychological preparation is training in professional burnout prevention methods. Constant exposure to crisis situations and emotionally challenging cases can lead to exhaustion. The implementation of training programs aimed at fostering resilience, self-control, and emotional recovery skills will help reduce occupational stress levels and enhance job performance. Considering the specifics of communication between inspectors and different categories of educational process participants is essential for ensuring their safety and comfortable interaction. Continuous monitoring of the socio-psychological climate in educational institutions, analysis of conflict situations, and the introduction of new communication technologies are necessary. The use of modern approaches in the preparation of Educational Security Service inspectors will contribute to the formation of a safe educational space where participants in the learning process feel protected and psychologically comfortable.
Keywords: психологія; Україна; Національна поліція України; психологічна підготовка; комунікація; інспектори Служби освітньої безпеки; освітній процес; загрози безпеці; кризові ситуації; конфліктологія; емоційна саморегуляція; професійне вигорання; довірливі відносини; Ukraine; psychology; National Police of Ukraine; psychological preparation; communication; Educational Security Service inspectors; educational process; security threats; crisis situations; conflict resolution; emotional self-regulation; professional burnout; trust-based relationships