Особа злочинця, який вчиняє втягнення неповнолітніх у протиправну діяльність: основні напрямки кримінологічного вивчення - Стаховський, Т. В.; Stakhovskyi, T. V. (Вісник Кримінологічної асоціації України. – 2024. – № 2 (32). – С. 253-260, 2024)
Статтю присвячено теоретичному обґрунтуванню необхідності наукового дослідження особи злочинця, який вчиняє втягнення неповнолітніх у протиправну діяльність, у пияцтво, у заняття жебрацтвом, азартними іграми. Акцентовано увагу на тому, що кримінологічне дослідження осіб, які займаються втягненням неповнолітніх у протиправну діяльність становить не лише правовий інтерес, а і соціальний, адже торкається глибоко моральних, точніше аморальних аспектів поведінки дорослих людей, які втягують неповнолітніх у протиправну діяльність. Визначено що цей злочин. Зроблено висновок про ключову роль особи злочинця у вчиненні втягнення неповнолітніх у протиправну діяльність, адже саме вона є носієм причин вчинення кримінально-протиправного посягання, яке вчиняється в межах існуючих у суспільстві девіацій, та пов’язаною із цим руйнацією моральних принципів.

The article is devoted to the theoretical substantiation of the need for scientific research of the personality of a criminal who involves minors in illegal activities, drunkenness, begging, gambling. Attention is focused on the fact that the criminological study of persons engaged in the involvement of minors in illegal activities is not only of legal interest, but also of social interest, because it touches deeply moral, or rather immoral aspects of the behavior of adults who involve minors in illegal activities. It has been determined that this is a crime. It is concluded that the key role of the criminal's personality in the commission of involving minors in illegal activities is carried out, because it is he who is the bearer of the reasons for the commission of a criminal offense, which is committed within the framework of deviations existing in society, and the associated destruction ofmoral principles.

Статья посвящена теоретическому обоснованию необходимости научного исследования личности преступника, совершающего вовлечение несовершеннолетних в противоправную деятельность, в пьянство, в занятие попрошайничеством, азартными играми. Акцентировано внимание на том, что криминологическое исследование лиц, занимающихся вовлечением несовершеннолетних в противоправную деятельность, представляет не только правовой интерес, но и социальный, ведь касается глубоко нравственных, точнее аморальных аспектов поведения взрослых людей, вовлекающих несовершеннолетних в противоправную деятельность. Определено, что это преступление. Сделан вывод о ключевой роли личности преступника в совершении вовлечения несовершеннолетних в противоправную деятельность, ведь именно она является носителем причин совершения уголовно-противоправного посягательства, совершаемого в рамках существующих в обществе девиаций, и связанным с этим разрушением моральных принципов.
The identity of a criminal who involves minors in illegal activities: the main directions of criminological study
Keywords: особа злочинця; кримінологічний портрет; кримінологічна характеристика; неповнолітні; втягнення неповнолітніх у протиправну діяльність; моральний розвиток; personality of the criminal; criminological portrait; criminological characteristics; minors; involvement of minors in illegal activities; moral development; личность преступника; криминологический портрет; криминологическая характеристика; несовершеннолетние; вовлечение несовершеннолетних в противоправную деятельность; моральное развитие