Морально-психологічне забезпечення підготовки та застосування Збройних Сил України: соціально-гуманітарний вимір - Круть, П. П.; Krut, P. P.; ORCID: https://orcid.org/0000-0003-4554-7870; Стаднік, А. В.; Stadnik, A. V.; ORCID: https://orcid.org/0000-0002-1472-4224; Ващенко, І. В.; Vashchenko, I. V.; ORCID: https://orcid.org/0000-0002-1444-7538 (International Journal of Education and Science, 4(2), 61–66. https://doi.org/10.26697/ijes.2021.2.6 [in Ukrainian], 2021)
Вступ: Службова-бойова діяльність особового складу Збройних Сил України здійснюється в складних політико-економічних та соціально-культурних умовах. Мета: Узагальнити традиційні проблеми та актуальних наукові підходи у дослідженні соціально-культурних факторів безпекової та оборонної діяльності, уточнити сучасний зміст понять: “морально-психологічне забезпечення”, “психологічне забезпечення”, “робота з особовим складом”. Матеріали і Методи: Методологія дослідження базується на теоретичному аналізі спеціальної психолого-педагогічної літератури, вивченні й узагальненні практичного досвіду. Результати: Проведено комплексний аналіз соціально-культурних засад безпекової та оборонної політики держави. Виявлено особливості та обмеження службової регламентації діяльності посадових осіб та органів управління щодо морально-психологічного забезпечення підготовки та застосування Збройних Сил України. Уточнено та визначено сучасний зміст понять: “морально-психологічне забезпечення”, “психологічне забезпечення”, “робота з особовим складом”. Висновки: Існує потреба у міждисциплінарному підході щодо уточнення термінології, яка використовується у нормативно-правових актах, що регламентують порядок морально-психологічного забезпечення. Ключовими компонентами морально-психологічного забезпечення ми вважаємо моральний супровід, психологічне забезпечення та соціальну роботу. Введение: Служебно-боевая деятельности личного состава Вооруженных Сил Украины осуществляется в сложных политико-экономических и социально-культурных условиях. Цель: Обобщить традиционные проблемы и актуальные научные подходы в исследовании социально-культурных факторов безопасности и оборонной деятельности, уточнить современное содержание понятий: “морально-психологическое обеспечение”, “психологическое обеспечение”, “работа с личным составом”. Материалы и Методы: Методология исследования базируется на теоретическом анализе специальной психолого-педагогической литературы, изучении и обобщении практического опыта. Результаты: Проведен комплексный анализ социально-культурных основ безопасности и обороны государства. Выявлены особенности и ограничения служебной регламентации деятельности должностных лиц и органов управления по морально-психологическому обеспечению подготовки и применения Вооруженных Сил Украины. Уточнено и определено современное содержание понятий: “морально-психологическое обеспечение”, “психологическое обеспечение”, “работа с личным составом” Выводы: Существует потребность в междисциплинарном подходе к уточнению терминологии, используемой в нормативно-правовых актах, регламентирующих порядок морально-психологического обеспечения. Ключевыми компонентами морально-психологического обеспечения мы считаем моральное сопровождение, психологическое обеспечение и социальную работу. Background: Service and combat activities of the personnel of the Armed Forces of Ukraine are carried out in difficult political, economic and socio-cultural conditions. Purpose: To summarize traditional problems and current scientific approaches in the study of socio-cultural factors of security and defense activities; to clarify the modern content of the concepts: “moral and psychological support”, “psychological support”, “work with the personnel”. Materials and Methods: The research methodology is based on the theoretical analysis of special psychological and pedagogical literature, the study and generalization of practical experience. Results: A comprehensive analysis of the socio-cultural foundations of the security and defense of the state has been carried out. The features and limitations of the official regulation of the activities of officials and control bodies for the moral and psychological support of the training and use of the Armed Forces of Ukraine were revealed. The modern content of the concepts: “moral and psychological support”, “psychological support”, “work with the personnel” was clarified and defined. Conclusions: There is a need for an interdisciplinary approach to clarify the terminology used in the regulations governing the procedure for moral and psychological support. We consider moral support, psychological support and social work to be the key components of moral and psychological support.
Moral and Psychological Support of Training and Using of the Armed Forces of Ukraine: Socio-Humanitarian Dimension (in Ukrainian)
Krut, P. P., Stadnik, A. V., & Vashchenko, I. V. (2021). Moralno-psykholohichne zabezpechennia pidhotovky ta zastosuvannia Zbroinykh Syl Ukrainy: sotsialno-humanitarnyi vymir [Moral and psychological support of training and using of the Armed Forces of Ukraine: Socio-humanitarian dimension]. International Journal of Education and Science, 4(2), 61–66. https://doi.org/10.26697/ijes.2021.2.6 [in Ukrainian]
Keywords: морально-психологічне забезпечення; Збройні Сили України; робота з особовим складом; психологічне забезпечення; морально-психологическое обеспечение; Вооруженные Силы Украины; работа с личным составом; психологическое обеспечение; moral and psychological support; Armed Forces of Ukraine; work with the personnel; psychological support