Юридична відповідальність у публічному та приватному праві - Калєніченко, Л. І.; Kalenichenko, L. I.; Калєніченко Лідія Іванівна (Теоретичні питання юриспруденції і проблеми правозастосування: виклики ХХІ століття : тези доп. учасників III Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 19 черв. 2020 р.) . - Харків: НДІ ППСН, 2020. – С. 16-19, 2020)
Зазначено, що юридична відповідальність відноситься до числа правових явищ, що забезпечують захист прав і свобод людини і громадянина у приватно-правових та публічно-правових відносинах. Юридична відповідальність як відносно відокремлене правове явище має низку суттєвих ознак.

It is noted that legal responsibility is one of the legal phenomena that protect the rights and freedoms of man and citizen in private law and public law relations. Legal liability as a relatively separate legal phenomenon has a number of essential features.

Отмечено, что юридическая ответственность относится к числу правовых явлений, обеспечивающих защиту прав и свобод человека и гражданина в частно-правовых и публично-правовых отношениях. Юридическая ответственность как относительно обособленное правовое явление имеет ряд существенных признаков.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; юридична відповідальність; юридическая ответственность; legal liability; приватне та публічне право; частное и публичное право; private and public law; державно-правовий примус; государственно-правовое принуждение; state law enforcement; публічно-правові відносини; публично-правовые отношения; public relations